FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Rast dioničkih indeksa Zagrebačke burze za više od dva posto, rast cijena gotovo svih trgovanijih dionica te najmanji dnevni redovni promet ovog tjedna obilježili su zadnji ovotjedni trgovinski dan na Burzi. Crobex je ojačao 2,35 posto i dan završio na 2.036,18 bodova, a Crobex10 je ojačao 2,16 posto, na 1.099,31 bod. Redovni promet iznosio je 27,1 milijun kuna. Dionički indeksi rastu drugi dan zaredom, nakon što su prethodnih sedam trgovinskih dana padali. Današnji skok Crobexa uslijedio je zahvaljujući potrazi investitora za povoljnim kupnjama dionica nakon velikih rasprodaja proteklih dana, kažu analičari. Najtrgovaniaj je i danas bila dionica HT-a, s prometom od 9,1 milijun kuna, i rastom cijene za 4,51 posto, na 245,59 kuna. Slijedi dionica PBZ-a s prometom od 2,2 milijuna kuna i rastom cijene za 2,74 posto, na 560 kuna. Rast cijene bilježi i dionica Atlantic grupe, za 3,18 posto, na 631,50 kuna, uz promet od 1,9 milijuna kuna. Dionica Podravke danas je protrgovano za 1,8 milijuna kuna po nepromijenjenoj cijeni od 285 kuna. Na vrijednosti su danas dobile i ostale trgovanije dionice - Belja za 5,67 posto, Đuro Đaković Holdinga za 3,63 posto, Atlantske plovidbe za 2,88 posto, Leda za 2,38 posto itd.

KALI - U Kalima na otoku Ugljanu održava se 9. ribarsko savjetovanje, dvodnevni znanstveno-stručni skup o aktualnostima u hrvatskom ribarstvu, a među brojnim ribarima i predstavnicima ribarskih udruga u radu skupa danas je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je najavio otvaranje sabirno-distribucijskog centra u Kalima za koji su već osigurana sredstva. Čobanković je istaknuo kako će Ministarstvo dati punu potporu i aktivno će sudjelovati u rješavanju prostora na kojem će se otvoriti sabirno-distribucijski centar. Potrebno je skinuti koncesiju, prostor vratiti u nadležnost Lučke uprave i raspisati natječaj. Centar bi se izgradio na prostoru bivšega brodogradilišta Lamjana, odmah pokraj postojeće ribarske luke. U novom prihvatno-distribucijskom centru obavljala bi se prva obrada ribe kako bi na najkvalitetniji način stigla na tržište, kazao je, između ostaloga, ministar Čobanković.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju izdano 746 odobrenja za građenje, što je za 5,2 posto više u odnosu na lipanj prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvih šest mjeseci ove godine izdano je ukupno 4.726 odobrenja za građenje, što je za 4,9 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 10,07 milijardi kuna i manja je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 18,9 posto. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u lipnju je 1,4 milijarde kuna, što je za 41 posto manje nego po odobrenjima izdanim u prošlogodišnjem lipnju. Prema dozvolama za građenje izdanim u lipnju predviđena je gradnja 697 stanova s prosječnom površinom od 104,1 četvorni metar.

RIJEKA - U Primorsko-goranskoj županiji potkraj srpnja bilo je evidentirano 15.776 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s prethodnim mjesecom 1,5 posto manje, a prema istom mjesecu lani 0,8 posto više nezaposlenih, podaci su iz riječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Priljev u registriranu nezaposlenost tijekom srpnja bio je manji od odljeva. U evidenciju se prijavilo 1420 osoba ili 7,8 posto više nego u istom mjesecu lani. Od novoprijavljenih, njih 71,5 posto imalo je radno iskustvo. Izravno iz radnog odnosa u evidenciju se prijavilo 56 posto novoprijavljenih, najčešće zbog istjeka rada na određeno vrijeme. Tijekom srpnja iz evidencije su izašle 1664 osobe, što je 5,9 posto manje nego u istom mjesecu lani. Zaposlena je 951 osoba, od kojih 887 u radnom odnosu. Najviše ih radi na određeno vrijeme (62,8 posto) i sezonski (34,2 posto).

ZAGREB - Hrvatski autoklub (HAK) objavio je aplikaciju za pametne mobitele koji koriste platformu Android, nakon što je početkom srpnja objavio svoju prvu iPhone aplikaciju, izvijestili su iz HAK-a. Android aplikaciju preuzelo oko 2.000 korisnika u nekoliko dana otkako je dostupna na Android Marketu, dok je iPhone aplikaciju dosad preuzela više od 21.000 korisnika. Među funkcionalnostima aplikacija su informiranje o stanju na cestama, graničnim prijelazima i u trajektnom prometu sa prikazom slike sa više od 150 kamera. Dostupne su i informacije o ograničenjima i zabranama prometovanja na cestama, prometna prognoza za sljedeći dan, pri pozivanju 1987 slanje GPS lokacije kvara ili nezgode, informacija o važećim cijenama goriva, popis autoklubova udruženih u HAK s kontaktnim informacijama, za pomoć na moru slanje SMS s koordinatama korisnika mreži pomoći i dostave na moru EmergenSea i dr.

ZAGREB - Na Tržištu je novca i današnja ukupno prijavljena potražnja bila veća od ponude. Tako je ukupno prijavljena potražnja iznosila 146,8 mlijuna kuna, dok se istodobno na strani ponude našlo 116,8 milijuna kuna. Najviše je danas, 35,8 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, uz tek laganu korekciju kamatne stope sa 0,83 na 0,85 posto. Također je plasirano i milijun kuna ročnih pozajmica na rok od 3 mjeseca uz kamatnu stopu od 3 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 36,8 milijuna kuna, dok je 110 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja te neusuglašenih uvjeta kreditiranja sudionika. Prosječna je kamatna stopa porasla je s 0,83 na 0,91 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙