FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Intervencija BoJ-a snizila cijene nafte

LONDON, 4. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijena nafte na londonskom tržištu u četvrtak je pala na najnižu razinu u četiri tjedna, nakon intervencije japanske središnje banke radi zaustavljanja jačanja jena koja je poduprla dolar, a dodatno ih pritišće zabrinutost u vezi dužničke krize u eurozoni zbog koje pada zanimanje za rizičnom imovinom.

Na londonskom su se tržištu cijene nafte spustile na najnižu razinu u zadnja četiri tjedna od 112,70 dolara. Potom se naftom trgovalo po cijeni od 113,30 dolara, što je na dnevnoj razini dobitak od sedam centi. Istodobno, na američkom su tržištu cijene sirove nafte pale za 11 centi, na 91,82 dolara za barel.

Pretpostavlja se da će u sljedećim danima financijska i tržišta nafte i drugih sirovina pozorno pratiti širu gospodarsku situaciju i poteze središnjih banaka u Europi i Sjedinjenim Državama, kao i niz drugih gospodarskih pokazatelja kako bi dobili bolji uvid u tempo gospodarskog oporavka.

"U sljedećih pet dana uglavnom će se pratiti makroekonomski podaci", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Ulagači tako čekaju današnje zasjedanje Europske središnje banke, nove pokazatelje s američkog tržišta rada te sastanak američke središnje banke FED-a, zakazan za sljedeći utorak.

Japanska središnja banka prodala je tisuću milijardi jena (12,6 milijardi dolara) i olabavila monetarnu politiku, samo dan nakon što je Švicarska objavila neočekivano smanjenje svojih kamatnih stopa u nastojanju obuzdavanja uzleta švicarskog franka, za kojim je trenutno velika potražnja jer se ulagači okreću sigurnijim utočištima za kapital u nesigurnim vremenima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu pala za 1,3 dolara u odnosu na prethodni dan i iznosila je 110,55 dolara za barel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙