FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale zbog zastoja američkih pregovora

LONDON, 25. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, budući da je ulagače od rizičnijih ulaganja odvratio zastoj u pregovorima u Washingtonu o povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Na londonskom su tržištu cijene nafte pale za 77 centi, na 117,9 dolara za barel. Istodobno je na američkom tržištu sirova nafta pojeftinila za 83 centa, na 99,04 dolara za barel.

Zabrinutost oko mogućeg sniženja kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država, pa čak i potencijalne situacije u kojoj država ne bi mogla podmirivati svoje obveze, zasjenila je optimizam glede gospodarskog rasta nakon pomaka u rješavanju dužničke krize u eurozoni koji je podupro rast cijena nafte na londonskom tržištu iznad 118 dolara za barel uoči vikenda. U petak je cijena nafte u Londonu skočila jedan posto, dobrim dijelom zahvaljujući dogovoru novog paketa pomoći za Grčku.

Ulagači će sada u potrazi za novim smjernicama pozorno pratiti najnovije američke podatke o zalihama nafte, prodaji novih nekretnina te o povjerenju potrošača koji će biti objavljeni u utorak, uoči ključnog izvješća o rastu BDP-a koje se očekuje u petak.

"Nakon svih uzbuđenja na gospodarskom području prošloga tjedna, pozornost će se ponovno vratiti ključnim pokazateljima, posebno tjednim podacima iz američkog gospodarstva", rekao je Christophe Barret, globalni analitičar iz Credit Agricolea.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak porasla za 46 centi u odnosu na prethodni dan i iznosila je 113,66 dolara za barel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙