FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte zbog zabrinutosti o gospodarskom oporavku

LONDON, 2. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima uslijed nastavljenih zabrinutosti o izgledima rasta najvećeg svjetskog gospodarstva nakon slabih rezultata iz sektora industrije, koji su zasjenili dogovor o razini zaduživanja SAD-a.

Na londonskom su tržištu cijene nafte pale za 22 centa, na 116,59 dolara za barel, nakon što su se ranije nakratko spustile na 115,53 dolara.

Na američkom su tržištu cijene nafte pale za 51 cent, na 94,38 dolara za barel, nakon što je u ponedjeljak cijena nafte pala na najnižu razinu od druge polovine lipnja na 93,42 dolara, temeljem vijesti da je industrijski sektor u prošlom mjesecu porastao po najnižoj stopi u posljednje dvije godine.

U Washingtonu je sada u središtu pozornosti Senat, koji bi danas trebao glasati o odluci Predstavničkog doma američkog Kongresa o podizanju granice zaduživanja koja omogućuje da SAD izbjegne katastrofu zbog nemogućnosti otplate svojeg duga, te o smanjivanju proračunskog manjka za 2.400 milijardi dolara u 10 godina.

No analitičari ističu da će raspoloženje tržišta vjerojatno ostati negativno nakon objava razočaravajućih podataka o industrijskoj proizvodnji i stanju BDP-a u SAD-u.

"Zabrinutost o podizanju granice zaduživanja se smirila, ali sada raste zabrinutost o gospodarskom oporavku SAD-a nakon vrlo razočaravajućih podataka o BDP-u objavljenih u petak, kao i podataka o aktivnostima u industrijskom sektoru koje je objavio Institut za upravljanje nabavom, koji su bili prilično sumorni", rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

"To će utjecati na opće raspoloženje na tržištu sirove nafte, budući da je SAD najveći svjetski potrošač ovog energenta", kazao je Fritsch.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela njezine košarice nafte iznosila u ponedjeljak 113,57 dolara, nasuprot 112,18 u prošli petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙