FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader tijekom večeri će biti izručen Hrvatskoj, a trenutno je na putu iz Salzburga u Zagreb, gdje bi trebao doći oko 21 sat. Večeras će mu biti uručen istražni nalog USKOK-a i odluka o jednomjesečnom istražnom zatvoru. Tu je odluku još prije sedam mjeseci, na prijedlog USKOK-a, donio sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi mediji. U toj se aferi bivši premijer kao prvoosumnjičeni tereti da se udružio s ostalim osumnjičenicima, među ostalim i s bivšim šefom carine Mladenom Barišićem, te zloporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstva i državnih poduzeća, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Očekuje se da će Sanader vrlo brzo biti priveden na ispitivanje u sjedište USKOK-a kako bi se očitovao o mnogim sumnjama za koje ga se tereti u još nekoliko antikorupcijskih istraga. Sanader je u Austriji uhićen 10. prosinca prošle godine i od tada je bio u pritvoru u Salzburgu.

BRIJUNI - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je na Brijunima, komentirajući izjavu premijerke Jadranke Kosor da se "predsjednik mora vratiti u svoje ustavne ovlasti", novinarima kazao kako se on "čvrsto drži svojih ovlasti te kako nema odstupanja od njih". "Za svaki slučaj, ako tko smatra da sam prekoračio ovlasti, postoji institucija koja se zove Ustavni sud", istaknuo je Josipović, dodavši kako su u zadnje vrijeme upravo vlada i premijerka čitali ustav "onako kako to ne treba". Stoga je ponovio ideju da premijerka treba imati pravnika koji bi, kako je rekao, "tumačio ne samo ustav nego i neke zakone". Govoreći o predloženu nadnevku parlamantarnih izbora, kazao je kako je upozorio na tezu da predsjednik određuje raspisivanje izbora. "Pročitao sam ustavni zakon iz kojeg ne proizlazi da se izbori moraju održati isključivo neradnim danom. Stoga sam upozorio na potrebu korektora pravnog tumačenja, ali to ne znači da će izbori biti radnim danom", istaknuo je Josipović.

ZADAR - Premijerka Jadranka Kosor danas je, odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s izjavom predsjednika Josipovića kako premijerka nema dobre pravne savjetnike koji su u stanju korektno pročitati pravnu normu vezano uz izbore, rekla da se ne želi nadmudrivati s predsjednikom, ali da isto tako ona može kazati kako bi i u predsjednikovu uredu dobro došao jedan dobar pravnik. Nakon puštanja u rad trećeg dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije novinari su premijerku pitali u vezi s predsjednikovom naznakom izrečenom u petak da bi izbori mogli biti u nedjelju, 4. prosinca, ali i 5. ili 6. prosinca, Kosor je podsjetila da jedan neradni dan državu stoji 1,1 milijardu kuna te se upitala može li si Hrvatska dopustiti još jedan neradni dan i tolik gubitak novca. Zabrinjavajućom je ocijenila predsjednikovu izjavu kako bi njegova popularnost mogla pomoći SDP-u na idućim izborima. "To je loše i stoga bi bilo dobro da se predsjednik vrati u svoje ustavne okvire i vjerujem da predsjednik razumije koliko sve to skupa može biti opasno i zabrinjavajuće", poručila je Kosor. Za posjeta Zadarskoj županiji premijerka Kosor je, na crpnoj postaji "Grgurice" u zadarskom zaleđu, otvorila istočni pravac županijskoga regionalnog vodoopskrbnog sustava. Puštanjem u rad 12 kilometara duga magistralnog cjevovoda od crpne postaje Grgurice do vodospreme u Zemuniku Gornjem stekli su se svi preduvjeti za opskrbu vodom brojnih kućanstava u mjestima zadarskoga zaleđa, u općinama Posedarje, Zemunik Donji i Škabrnja te gradu Benkovcu.

ZAGREB - Predstavnici udruga iz Domovinskog rata razgovarali su danas s ministrima obitelji i unutarnjih poslova te s glavnim državnim odvjetnikom, od kojih su zatražili istragu o smrti generala Đure Brodarca koji je bio pritvoren zbog sumnje na ratni zločin. Nakon dvosatnog sastanka zatvorenog za javnost u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) državni tajnik u tome ministarstvu Zoran Komar izvijestio je da je radni sastanak, organiziran na poticaj braniteljskih udruga, prošao bez povišenih tonova. Rekao je da su razgovarali o postupcima koje vode policija i državno odvjetništvo te da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio o broju predmeta koji se vode protiv hrvatskih branitelja za ratne zločine, pri čemu je naglasio da se samo tri posto takvih predmeta vodi protiv branitelja. Potvrdio je da su razgovarali i o prošlotjednoj smrti Đure Brodarca zbog koje, kako je rekao, višestruke istrage vode i državno odvjetništvo i ministarstava pravosuđa i zdravstva. Najavio je da će rezultati tih istraga biti predstavljeni udrugama i javnosti.

ŠIBENIK - Pretraga terena, u vezi s potragom za nestalom maloljetnom Antoniom Bilić, prekinuta je danas u 14 sati, priopćila je šibensko-kninska Policijska uprava. Tijekom dana tridesetak djelatnika šibensko-kninske Policijske uprave pretraživalo je područje uz cestu Oklaj-Vrbnik, doznaje se danas od te uprave. Glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor rekla je kako još nema novih tragova koji bi pomogli rasvijetliti što se dogodilo s nestalom djevojkom. Opovrgnula je i navode nekih medija o tome da je policija prekinula potragu za nestalom Antoniom Bilić te je objasnila da je jučer, u nedjelju, 17. srpnja, potraga bila prekinuta zbog tehničkih razloga. Kosor je istaknula da će potraga trajati sve dok se ne pronađe nestala djevojka.

ZAGREB - I dalje je u tijeku sanacija i čuvanje požarišta na otoku Braču, a na nekoliko već opožarenih lokacija požar se ponovno aktivirao, izvijestila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na nepristupačnom dijelu kod mjesta Vela Farska – Mala Farska zemaljskim snagama pomažu i dva Canadaira i dva AirTractora.

ZADAR - Sedmorica carinika zadarske Carinarnice, špediterka "Intereurope" i dva gospodarstvenika danas su na Županijskome sudu u Zadru osuđeni na ukupno 30 godina zatvora, a Županijsko državno odvjetništvo teretilo ih je za pogodovanje tvrtki "Sentum" jer su joj omogućili neplaćanje dijela carine i tako državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna. Zatvorske kazne po pet godina i dva mjeseca sudac Županijskoga suda u Zadru Boris Radman izrekao je vlasniku i komercijalistu zadarske tvrtke "Sentum" Tomislavu Šariću i Alessandru Lodiju. Kako je izrečena kazna zatvora bila iznad pet godina, Alessandro Lodi je odmah nakon izricanja presude odveden u pritvor zadarskoga zatvora, a Šarić, koji nije bio na izricanju presude, također će morati u zatvor čim ga pronađu pravosudna tijela. Kazna zatvora od četiri godine i 11 mjeseci dosuđena je i špediterki "Intereurope" Aleksandri Grbić zbog ovjeravanja lažne carinske deklaracije.

ZAGREB - Izložbu "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) vidjelo je više od 60 tisuća posjetitelja, izjavio je Hini ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović ističući da je riječ o kapitalnom izložbenom projektu koji je otvoren 26. siječnja, a završava 28. kolovoza. Po Gašparovićevim riječima osim domaće javnosti izložbu su vidjeli posjetitelji iz susjednih zemalja i svijeta, pobudila je značaj međunarodne stručne javnosti od Japana, Južne Amerike, Češke, Slovačke, Njemačke, Mađarske, Velike Britanije i drugih zemalja. Uz izložbu je bilo organizirano niz događanja predavanja, koncerti, a predstavljen je i katalog izložbe tiskan na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložba "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" sa 750 eksponata na tisuću četvornih metara izložbenog prostora predstavlja pojavnost art deco stila na predmetima lijepih i primijenjenih umjetnosti skulpture, slikarstva, arhitekture, fotografije, grafičkog i produkt dizajna, mode i modnog pribora namještaja, stakla, metala, keramike, kroz koju se vidi kultura življenja u našoj zemlji 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća.

ZAGREB - Deveto izdanje Festivala svjetskog kazališta održat će se u Zagrebu od 9. do 27. rujna i to na pozornicama Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), u HNK i u Gavelli gdje će biti prikazani neki od najvećih aktualnih hitova iz svjetskih metropola, a festival će otvoriti berlinski redatelj Thomas Ostermeier s radikalnom interpretacijom Shakespeareovog Othella, najavili su danas iz ZKM-a. Riječ je, kako navode, o djelu između performansa, ekspresionističkih bravura i radikalnog fizičkog teatra koje garantira estetski i politički čin koji će se dugo pamtiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙