FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 9. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Protiv zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Mladena Kruljaca i još petorice suokrivljenika koje se tereti da su brojnim malverzacijama s građevinskim zemljištima oštetili općinu Sibinj i državni proračun za višemilijunske iznose, USKOK je pokrenuo istragu i zatražio određivanje istražnog zatvora. Navodeći samo dob okrivljenih USKOK je izvijestio na svojim internetskim stranicama da za zlouporabe položaja i ovlasti uz Kruljca tereti načelnika općine Sibinj Ivicu Batinića, nekadašnjeg člana poglavarstva Ivana Miškovića, poduzetnika Ivana Rimca, autoprijevoznika Željka Garića i čelnika brodsko-posavskog HDZ-a Zdravka Sočkovića. Oni su nakon ispitivanja u USKOK-u poslijepodne privedeni na Županijski sud u Osijeku koji treba odlučiti o USKOK-ovu zahtjevu za određenjem istražnog zatvora. Načelnika Batinića i člana poglavarstva Miškovića tereti se da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu omogućili poduzećima i pojedinicima kupnju vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti čime su im pribavili višemilijunsku korist. To zemljište, površine oko 365 četvornih metara i vrijedno oko 16,5 milijuna kuna vlada je 2007. darovala općini Sibinj za izgradnju zone malog gospodarstva. No, načelnik i član poglavarstva su htjeli povećati njegovu vrijednost pa su s Kruljcem dogovorili da HV izgradi prometnice u zoni. Kruljac je potom protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga naložio ustrojavanje snaga te je Hrvatska vojska izgradila glavne i sporedne ceste u vrijednosti od najmanje 6,2 milijuna kuna za koliko je oštećen državni proračun. Batinić i Mišković su zatim na dogovorenim natječajima prodali parcele po nižoj cijeni od stvarne vrijednosti Rimcu i Gariću koji su onda te parcele preprodali po višoj cijeni.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb poručio je sa sjednice Glavnoga stana te stranke da ne stvaramo dojam da se u Hrvatskoj provodi politika obračuna s korupcijom jer se zapravo radi o unutarstranačkim obračunima koji se javnosti predstavljaju kao obračun s korupcijom. Osvrćući se na jučerašnje glasovanje u Saboru o ustavnom zakonu o pravima hrvatskih branitelja koji nije dobio potporu, rekao je da je HSP podržao taj ustavni zakon, kao i sve zahtjeve hrvatskih branitelja. Srb se, međutim, ne slaže s izrečenim tvrdnjama da se pri tome glasovanju očitovalo tko je, a tko nije za Hrvatsku već da se o tome glasovalo tjedan ranije kada se, kroz Zakon o registru vijeća nacionalnih manjina, zapravo omogućavalo formiranje pravne osobnosti za zajednička vijeća općina što, smatra, "nije ništa drugo nego otvaranje puta legalizaciji nove SAO krajine". Podsjetio je da HSP traži reviziju primjene zakona o općem oprostu kako se ne bi dogodilo da "evidentni zločinci poput Dragana Paravinje šetaju Hrvatskom i čine nove zločine".

DUBROVNIK - Na radnom sastanku Hrvatske udruge povijesnih gradova koji je održan danas u Dubrovniku raspravljalo se o mogućnostima sudjelovanja kulturno-povijesnih gradova u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije kao i o akcijskom planu djelovanja za 2012. godinu. Bilo je govora i o mogućnosti osmišljavanja strategije za zajednički nastup prema fondovima EU-a, kao i o razmjeni iskustava o dosadašnjim europskim uspješnim projektima. Sastanak je vodio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, a u njegovu radu sudjelovali su predstavnici Malog Lošinja, Kaštela, Nina, Novigrada, Paga, Pule, Splita, Šibenika, Trogira, Vukovara i Zadra.

ŠIBENIK - Današnja potraga za nestalom 17-godišnjom Antonijom Bilić prekinuta je u 14 sati, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. U 14 sati prekinuta je pretraga područja od vijadukta Kravlja Draga do mjesta Vrelo Zrmanje, dok je pretraga jezera Brljan završena u 10,30 sati te je u 11,10 sati otvorena županijska cesta Oklaj-Brljan. Pretragom nije pronađeno tijelo nestale djevojke. U pretrazi sudjelovalo je oko stotinu pripadnika interventne i kriminalističke policije te vatrogasaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙