FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija je u petak najavila spremnost da poveća svoj doprinos u financirarnju infrastrukturnih projekata u Grčkoj, čije se gospodarstvo guši zbog dužničke krize. Komisija je spremna povećati svoj udio financiranja sa 79 na 85 posto, izjavio je Tom van Lierop, glasnogovornik povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna. Projekte koje sufinancira Europska unija zemlje članice najprije same moraju isfinancirati i nakon završetka projekta dobiju natrag dio uloženih sredstava. Grčka bi sada umjesto 79 posto trebala dobivati natrag 85 posto uloženih sredstava. Grčka zbog dužničke krize ne može naći potrebna sredstva za financiranje takvih projekata koji bi mogli pridonijeti gospodarskom oporavku. Grčka i inače ima problem s povlačenjem sredstava iz europskih fondova i zajedno s Bugarskom i Rumunjskom nalazi se na začelju zemalja koje najmanje crpe iz Kohezijskog i strukturalnih fondova. Od 20,2 milijarde eura koje bi Grčka mogla povući iz sadašnjeg sedmogodišnjeg financijskog plana EU-a, do sada je povukla samo četvrtinu.

WASHINGTON - Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama zabilježile su u lipnju najveći pad u godinu dana zahvaljujući znatno jeftinjem benzinu, dok je temeljna inflacija i dalje blago povišena. Ukupni indeks potrošačkih cijena pao je u lipnju 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavilo je ministarstvo rada. To je njegov najveći pad od prošlogodišnjeg lipnja. U svibnju indeks je zabilježio isti postotni rast. Ako se izuzmu cijene hrane i energije, indeks je porastao 0,3 posto, gotovo istim tempom kao i u svibnju. Najveći je uteg za cijene bio benzin, koji je pojeftinio 6,8 posto, najviše od prosinca 2008. U svibnju njegova je cijena pala 2,0 posto. Cijene hrane porasle su blagih 0,2 posto, nakon 0,4 postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Na godišnjoj razini potrošačke su cijene u prošlom mjesecu porasle 3,6 posto, istim tempom kao i u svibnju. Ako se izuzmu cijene hrane i energije, bile su više za 1,6 posto.

NEW YORK - Američki bankovni div Citigroup objavio je u petak da mu je neto dobit u drugom tromjesečju poskočila 24 posto zahvaljujući manjim gubicima po nenaplativim zajmovima. Treća po veličini američka banka objavila je da je u razdoblju od travnja do kraja lipnja ostvarila neto dobit od 3,34 milijarde dolara. Time je zabilježila pozitivan poslovni rezultat šesto tromjesečje zaredom. Prihodi su se smanjili za sedam posto na 20,6 milijardi dolara. Glavno bančino uporište bili su u drugom tromjesečju smanjeni gubici po nenaplativim zajmovima, koji su pali za 35 posto na 5,4 milijarde dolara. To je banci omogućilo da odmrzne dvije milijarde dolara iz rezervi i uračuna ih u dobit. Klijenti su također urednije podmirivali svoje obveze po kreditnim karticama i hipotekarnim zajmovima, pa se obujam kredita čiji korisnici kasne s povratom 90 dana i više smanjio za 46 posto na 9,9 milijardi dolara. Banka je ujedno povećala plasman kredita pa su potrošački krediti porasli za 11 posto na 244 milijarde dolara, a korporatiovni za 22 posto na 197 milijardi dolara.

LONDON - Euro je blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, budući da je bojazan da će rezultati provjere otpornosti banaka u Europskoj uniji na krizu dodatno pokvariti raspoloženje spram jedinstvene europske valute zasjenila zabrinutost u vezi s dužničkim problemima SAD-a. Euro je tako prema dolaru ojačao 0,1 posto na dnevnoj razini, na 1,4156 dolara. Ojačao je i prema švicarskom franku za 0,15 posto i stoji 1,1557 franaka, još uvijek ne previše udaljen od rekordno niske razine od 1,1494 franaka. Dolar je, pak, ostao gotovo nepromijenjen na dnevnoj razini na 81,60 švicarskih centima, također nedaleko rekordno niskih 80,80 centima. U odnosu na jen stoji 79,06 jena, čime je nadoknadio dio ranijih gubitaka, kada se spustio nakratko na 78,89 jena, nedugo nakon upozorenja agencije Standard & Poor's u vezi rejtinga SAD-a. S obzirom na zabrinutosti vezane uz eurozonu i SAD koje se međusobno gotovo anuliraju, euro je ostao zaglavljen u uskom rasponu između najniže razine u četiri mjeseca od 1,3838 dolara i najviše dnevne razine od četvrtka od 1,4225 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙