FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati umirovljenika podržavaju radničke sindikate

ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske podržavaju radničke sindikate u zahtjevima za oštrijim kažnjavanjem neisplate plaća i izbjegavanja plaćanja doprinosa, priopćile su te dvije udruge.

Umirovljenici podupiru sindikate i u suprotstavljanju pretjeranom zapošljavanju na određeno vrijeme.

"Izražavamo nadu da Vlada u konačnici neće popustiti pod pritiskom udruga poslodavaca koje svoje značajne predstavnike imaju i u samoj Vladi, jer upravo na makinacijama najsiromašnijima, običnim radnicima na tržištu rada, poslodavci uspijevaju prikupiti bogatstvo", kaže se u priopćenju.

Sindikat i Matica umirovljenika smatraju opravdanim upozorenje predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela da je neisplata plaća već dugo kazneno djelo, ali da je problem usklađivanje ukupnog sustava plaćanja.

Umirovljenici ističu da se udruge poslodavaca protive odlasku u zatvor onih koji posluju na račun neisplate plaća radnicima, a pritom progone radnike zbog i najmanjeg otuđenja robe ili umanjuju neisplaćene plaće zbog zakašnjenja na posao.

Plaćanje obavljenog posla i naručene robe nema alternativu i svi se tako moraju ponašati - milom ili silom, smatraju u Sindikatu i Matici umirovljenika.

Te umirovljeničke udruge oštro upozoravaju da se prosperitet nekih ne može graditi na bijedi većine - radnika koji žive u neprekidnoj nesigurnosti i strahu i umirovljenika koji tonu u područje siromaštva i socijalne isključenosti.

Uvođenje reda u plaćanje i kažnjavanje neplatiša smatraju bitnim korakom uvođenja reda u održivost mirovinskih fondova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙