FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upozorenje S&P-a spustilo euro s najviše razine u mjesec dana prema dolaru

LONDON, 4. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak spustio s najviše razine u mjesec dana prema dolaru, nakon što je agencija Standard & Poor's upozorila da bi Grčku mogao snaći "selektivan bankrot", no podršku mu daju očekivanja novog paketa pomoći.

Euro je nakratko danas zabilježio najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru od 1,4580 dolara, budući da su popustile bojazni od bankrota Grčke u skorijoj budućnosti i od širenja problema na druge zemlje eurozone. No, nakon upozorenja S&P-a njime se trgovalo po 1,4504 dolara, na dnevnom gubitku od oko 0,1 posto.

Jedinstvena valuta zabilježila je i najvišu razinu u pet tjedana prema švicarskom franku od 1,2346 franaka.

Dolar je prema jenu oslabio 0,3 posto i njime se trgovalo po 80,67 jena.

Obujam trgovanja bio je nešto slabiji zbog američkog državnog praznika Dana neovisnosti.

U subotu su ministri financija eurozone odobrili isplatu nove tranše kredita Grčkoj od 12 milijardi eura kako bi se izbjegao njezin bankrot, no i dalje joj treba novi paket zajmova čija bi se vrijednost mogla izjednačiti s prvim, što znači da bi se mogla kretati oko 110 milijardi eura.

Dužnosnici eurozone i dalje razmatraju vidove dobrovoljnog uključivanja privatnih kreditora u novi paket pomoći za Grčku, pri čemu prijedlog francuskih banaka predviđa reprogramiranje grčkih obveznica nakon isteka roka dospijeća.

S&P-ov najnoviji udarac poslužio je ulagačima kao podsjetnik da će oporavak jedinstvene valute biti u najboljem slučaju buran.

"Francuski prijedlog privlači mnogo zanimanja na tržištu, a izjave iz S&P-a da Grčkoj i dalje prijeti tehnički bankrot doista ne pomažu euru", kazala je Audrey Childe-Freeman iz JP Morgan Private Banka.

Podršku euru pružio je prošlotjedni prolaz novog paketa mjera štednje u grčkom parlamentu, a poticaj dobiva i od očekivanja da će Europska središnja banka na ovotjednom sastanku podići ključne kamatne stope.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙