FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osječko-baranjskoj županiji žetva pšenice u punom jeku

OSIJEK, 5. srpnja 2011. (Hina) - U Osječko-baranjskoj županije u punom je jeku žetva pšenice koja je zasijana na 45.000 hektara, a očekuje se da će biti završena do polovice srpnja.

Prema riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju HGH Županijske komore Osijek, prinosi su zadovoljavajući te prosječno na obiteljskim gospodarstvima iznose oko pet tona po hektaru, a u velikim sustavima oko šest tona.

Nad napominje kako je žetva pšenice počela na nekim gospodarstvima oko 29. lipnja, no najintenzivnije se pšenica s polja skida od jučer te je do sada požnjeveno od 30 do 40 posto. Očekuje se da će se s polja Osječko-baranjske županije požnjeti oko 220.000 tona pšenice.

Kada je otkupna cijena pšenice u pitanju, Nad napominje da je ona danas na budimpeštanskoj burzi iznosila oko 1,30 kuna po kilogramu.

"Vjerujem da će najveći dio seljaka svoju pšenicu uskladištiti u licenciranim skladištima i čekati povoljniju cijenu, jer je činjenica da su primjerice oni proizvođači pšenice koji su prošle godine čekali s prodajom dostigli i cijenu od 2,10 kuna za kilogram, što je gotovo duplo od lanjske cijene od 1,20 kune po kilogramu", kazao je Nad.

Dodaje kako će najintenzivnija 'borba' za otkupnu cijenu pšenice uslijediti nakon završetka žetve te u kolovozu.

Nad je izvijestio da je završena žetva uljane repice, koja je ove godine postigla odlične rezultate, te da je i dobra cijena na tržištu, oko 2,80 kuna po kilogramu. U Osječko-baranjskoj županiji uljana repica je posijana na oko 3000 hektara.

(Hina) xvs yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙