FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena zakona o sudskim pristojbama, kojemu je cilj ubrzanje postupka naplaćivanja sudskih taksi. Predloženim izmjenama povećavale bi se pristojbe za izvatke i dokumente iz zemljišnih knjiga i pristojbe na žalbe i revizije protiv presude te na žalbe protiv rješenja o smetanju posjeda. Tijekom rasprave većina saborskih klubova upozorila da drastično povećanje sudske pristojbe, kakvim smatraju predloženo, u ovo recesijsko vrijeme previše financijski opterećuje ionako preopterećene hrvatske građane. Silvano Hrelja najavio je da Klub HNS/HSU-a neće poduprijeti predložene izmjene, jer, kako je rekao, nisu u skladu s teškom gospodarskom i financijskom situacijom. Protiv predloženih izmjena izjasnio se i HDSSB, u čije je ime Dinko Burić rekao da vlada povećanjem pristojbi i uvođenjem novih uvodi nove namete, "a ni ne pokušava to obrazložiti". "Vlada se ponaša poput feudalca prema kmetovima", kazao je Burić, ponovivši optužbe na račun HDZ-a da je opljačkao hrvatski narod. To je izazvalo reakciju HDZ-ovih zastupnika, koji su predsjednika parlamenta Luku Bebića pozivali da zaštiti zastupnike od Burićeve netrpeljivosti i govora mržnje. Zakonske izmjene podržao je Klub HDZ-a. Josip Leko najavio je potporu SDP-a predloženim izmjenama, ali i protivljenje rješenju da se povećaju cijene pristojbi za upis i promjenu stanja u zemljišno-knjižnim knjigama.

SISAK - Prijedlog odluke o prihvaćanju Plana restrukturiranja Lječilišta "Topusko" izrađena po smjernicama za pomoć poduzetnicima po modelu „C“, koje je vlada donijela u sklopu mjera za gospodarski oporavak, izazvao je žustru raspravu na sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije, ali je na kraju plan ipak prihvaćen, uz suzdržanost oporbe. Ivan Šantek i Marijana Petir u ime klubova vijećnika HDZ-a i HSS-a tražili su odgodu rasprave po toj točki jer su materijale dobili uoči početka sjednice. Izrazivši sumnju u način odabira revizorske kuće koja je izradila plan, Petir smatra kako ga je potrebno potanko proučiti kako se ne bi donijele odluke koje će štetiti topuskom lječilištu. Županica Marina Lovrić-Merzel ustvrdila je kako se donošenje odluke ne može odgoditi jer se preustrojem nastoji spriječiti blokada lječilišta, Top-Terma i županije. Teškoće u poslovanju izazvalo je zaduženje tvrtke u HBOR-u 2011. za koje je tada županija izdala jamstvo za više od 10,2 milijuna kuna. Budući da se obveze nisu izvršavale, teret je danas "težak" 50 milijuna kuna. Odlukom o preustroju spašavaju se radna mjesta te otvaraju mogućnosti novog zapošljavanja, rekla je Lovrić-Merzel.

ZAGREB - Sindikat nezaposlenih Hrvatske u osnivanju i Demokratska stranka žena zatražili su danas od vlade ispred zagrebačkog zavoda za zapošljavanje izmjenu članka 44. zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti jer je on, kako tvrde, "drastično skresao" prava nezaposlenih na novčanu naknadu do ponovna zaposlenja ili odlaska u mirovinu, čime su posebno pogođeni stariji radnici, a najviše žene. Po prijašnjem zakonu, pravo na trajnu novčanu naknadu do mirovine ostvarivali su nezaposleni s 32 godine radnog staža, a izmjenama zakona od 1. studenoga prošle godine dodan je i uvjet po kojemu naknadu može dobiti nezaposlena osoba kojoj nedostaje do pet godina do ispunjenja uvjeta dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu. Predsjednica Demokratske stranke žena Maja Marija Jelinčić ističe kako je ta odredba naročito ugrozila žene koje, iako dođu na zavod sa 32 godina staža, ne mogu to pravo ostvariti jer im se dobna granica za odlazak u mirovinu svake godine povećava za šest mjeseci.

LONDON/ZAGREB - Međunarodna interdisciplinarna znanstvena konferencija o antropocenu kao novoj epohi geološke povijesti Zemlje, koju je u Burlington Houseu, sjedištu Royal Societyja, engleske inačice akademije znanosti, sazvalo renomirano londonsko Geološko udruženje zaključena je sinoć u Londonu. Iako konferencija nije bila sazvana u svrhu prihvaćanja formalnih zaključaka o nastupanju antropocena kao nove geološke epohe, među sudionicima je postignut konsenzus o velikoj važnosti nastavka postupka znanstvene stratigrafske verifikacije antropocena, izjavio je jutros za Hinu jedan od sudionika konferencije Davor Vidas. Izrazom "antropocen" želi se upozoriti na postupno sve veći, a sad već moguće i odlučujući utjecaj čovjeka na stanje Zemljinog sustava, dodao je. Konferencija je okupila veći broj vodećih stručnjaka u raznim znanstvenim disciplinama iz više europskih zemalja, Sjedinjenih Država i Australije, od kojih je deset, uključujući i Paula Crutzena, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju za otkrića povezana uz Zemljin ozonski omotač, bilo pozvano da održe plenarna izlaganja.

PULA - Žena koju je u mjestu Bonaci kraj Poreča jučer oko 17,40 sati napao i teško ozlijedio 58-godišnji nevjenčani suprug, od težine ozljeda preminula je u pulskoj Općoj bolnici. "Iako su je hitno s porečkog Doma zdravlja prevezli u pulsku bolnicu 42-godišnjakinja je od zadobivenih ozljeda preminula", kazala je istražna sutkinja Županijskog suda u Puli Sena Midžić Putigna koja je vodila očevid. Napadač M. Đ. je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje u Policijsku postaju Poreč. Nesretnu ženu nasilnik je napao hladnim oružjem, najvjerojatnije nožem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙