FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12, 45 sati

ZAGREB, 7. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12, 45 sati:

SPLIT - Središnja proslava Svetog Dujma, zaštitinika grada Splita, počela je danas u 10 sati tradicionalnom procesijom koja se od katedrale kreće središtem grada do prigodnog oltara na Trgu Franje Tuđmana na Rivi, gdje će u 11 sati početi svečano misno slavlje što će ga predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puuljić. U procesiji i središnjoj proslavi Dana Svetog Dujma sudjeluju i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministri Petar Čobanković i Branko Bačić, splitski gradonačelnik Željko Kerum i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, a procesiji se dok prolazi središtem grada priključuje mnoštvo građana.

ZAGREB - Sindikat novinara Hrvatske (SNH) na današnjoj bi skupštini trebao izabrati novog predsjednika ili predsjednicu koji će na toj dužnosti zamijeniti novinarku Novog lista Gabrijelu Galić koja je na čelu novinarskog sindikata bila od svibnja 2007. Uoči 23. izborne skupštine za tu su funkciju kandidirani sindikalni povjerenik iz Večernjeg lista Anton Filić i čelnica Vjesnikova sindikata Marijana Matković. Osim izbora novog predsjednika ili predsjednice SNH-a, na skupštini će biti riječi o zabrinjavajućem radnom i profesionalnom položaju novinara i medijskih radnika u Hrvatskoj te načinima i daljnjim akcijama za prevladavanje toga stanja. Raspravljat će se i o budućem reguliranju odnosa između novinara i medijskih poslodavaca nacionalnim kolektivnim ugovorom.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su danas u 1 sat i 44 minute jak potres magnitude 4,1 prema Richteru s epicentrom oko osam kilometara istočno od Senja, priopćila je Seizmološka služba. Iako za sad nema informacija o štetama, potres je na senjskome području mogao prouzročiti manje materijalne štete, kaže se u priopćenju. Intenzitet potresa u epicentru bio je V. (petog) stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Žarište potresa bilo je na dubini 19 kilometara.

RIJEKA - Dražen Golemović, koji je s još osam osoba optužen u slučaju Ipsilon, danas se nakon što je u bijegu od listopada 2009., predao hrvatskim vlastima i nalazi se u riječkom zatvoru. Njegov odvjetnik Vlatko Vrkić potvrdio je da se predao hrvatskim vlastima, a iz iz Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se da je Golemović u Hrvatsku ušao na području Brodsko-posavske županije, te da su ga djelatnici te policijske uprave jutros doveli u riječki zatvor. Golemović se vratio u Hrvatsku uoči početka suđenja u slučaju Ipsilon, koje je na riječkom Županijskom sudu zakazano za ponedjeljak, 9. svibnja. USKOK je u listopadu 2009. podignuo optužnicu protiv Golemovića i još osam osoba zbog više kažnjivih djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonita posredovanja te primanja i davanja mita.

ZAGREB - U sukobu dvojice susjeda sinoć u Novom Zagrebu jedan od njih lakše je nožem ozlijedio drugoga, a nastavak sukoba spriječili su njihovi susjedi, izvijestila je danas zagrebačka policija. Sukob je pokušala prvo spriječiti supruga 41-godišnjaka ali ju je 61-godišnjak udario i zatim lakše ozlijedio 41-godišnjaka kojem je liječnička pomoć pružena u Klinici za traumatologiju. Dvojica 39-godišnjaka spriječila su daljnji sukob, a osumnjičeni je odveden na kriminalističko istraživanje.

GOSPIĆ - Kasno sinoć u Otočcu je pijani 34-godišnjak nožem nanio više rana opasnih po život 45-godišnjaku, koji je prevezen u bolnicu. Sinoć iza 23 sata u ulici N. Tesle došlo je do svađe tijekom koje je 34-godišnjak, kome je izmjereno 2,38 g/kg alkohola u krvi, nožem nanio više ubodnih rana 45-godišnjaku, također iz Otočca. Počinitelj će tijekom današnjeg dana biti uz kaznenu prijavu priveden u Istražni centar Županijskog suda Karlovac - stalna služba u Gospiću, priopćila je ličko-senjska policija.

ZAGREB - Procjenjuje se da je od oko 4,4 milijuna stanovnika u Hrvatskoj u 2009. njih 51,8 posto bile žene, a najbrojnija dobna skupina bila je, s oko 334 tisuće, ona između 50 i 54 godina starosti, podaci su iz najnovije brošure "Žene i muškarci u Hrvatskoj" Državnog zavoda za statistiku objavljene 2011. Udio žena najmanji je bio u dobnoj skupini od rođenja do četvrte godine života - 48,6 posto. Taj postotak postupno raste prema starijoj dobi, pa je među starijima od 85 godina skoro 75 posto žena. Broj stanovnika porastao je za više od milijun u odnosu na 1900. godinu, kada je bilo oko 3,1 milijuna stanovnika, a procjenjuje se da će se za četrdeset godina, prema varijanti srednjeg fertiliteta sa srednjom migracijom, sadašnji broj stanovnika smanjiti na oko 3,7 milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙