FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske:

ZAGREB - Ministar uprave Davorin Mlakar izvijestio je danas saborske zastupnike kako vlada prihvaća prijedlog Odbora za Ustav da se s prijedloga novoga zakona o referendumu skine oznaka hitnosti, kako bi ga Sabor raspravio u dva čitanja. Odmah na početku rasprave o predloženom zakonu Mlakar je istaknuo da se vlada suglasila s prijedlogom Odbora kako bi se u dva čitanja mogli ispraviti eventualni nedostatci, posljedica čega bi, kazao je, trebao biti zakonski tekst koji će zadovoljiti sve izrečeno u raspravi. Naglasio je da predloženi zakon ne regulira postupak razrješenja neposredno izabranih lokalnih i regionalnih čelnika (načelnika, gradonačelnika, gradonačelnika Zagreba i župana). Najavio je da će vlada izraditi poseban prijedlog zakona koji će regulirati postupak opoziva neposredno izabranih čelnika, a da su do tada na snazi odredbe Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Zakon o referendumu regulirao bi, pak, tzv. lokalni referendum, na način da bi zahtjev za raspisivanjem referenduma podnosila jedna trećina vijećnika u općinskom ili gradskom vijeću, odnosno gradskoj ili županijskoj skupštini, dok bi o raspisivanju referenduma odlučivala natpolovična većina u predstavničkom tijelu.

ZAGREB - Većina saborskih klubova podržala je danas prijedlog novog zakona o referendumu, kao i odluku da se taj prijedlog raspravi u redovnoj proceduri, nakon koje bi, suglasni su, Hrvatska trebala dobiti zakonsko rješenje na temelju kojega će zaista zaživjeti institut referenduma kao najvažniji demokratski institut neposrednog izražavanja birača. Josip Leko (SDP) smatra da bi vlada vrijeme do drugog čitanja zakona trebala iskoristiti kako bi pripremila zakon koji će regulirati postupak opoziva neposredno izabranih lokalnih i regionalnih čelnika. Oba se zakona, istaknuo je, trebaju istodobno naći u Hrvatskom saboru kako se ne bi stvorila pravna praznina koja bi omogućila pokretanje niza postupaka opoziva. SDP-ovci su mišljenja kako se ne može o svim pitanjima odlučivati ni na lokalnom ni na državnom referendumu, pa bi se trebala jače definirati i pitanje referendumskih tema. I Josip Salapić (HDZ) ocijenio je kako zakon treba u nekim člancima dodatno doraditi te razjasniti nejasnoće. Međutim, po njegovu mišljenju, ne postoji bojazan da će zakon izazvati političke nemire i potrese, ali i ističe da je donošenje zakona u što kraćem roku obveza Hrvatske kako bismo mogli pristupiti referendumu o ulasku u EU.

ZAGREB - Od ukupno 36 dječjih bolničkih odjela u Hrvatskoj njih 26 je dosad zadovoljilo kriterije za naziv "Dječji bolnički odjel - prijatelje djece", što znači da provode brojne aktivnosti kojima dosežu svjetske standarde u humanizaciji bolničkog liječenja djece u Hrvatskoj, istaknuto je na simpoziju o kvaliteti dječjih bolničkih odjela koji se danas održava u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Cilj skupa je osvrnuti se na postignuti stupanj humanizacije u liječenju djece u hrvatskim bolnicama tijekom 12 godina od kako se provodi akcija "Za osmijeh djeteta u bolnici" kao i razmotriti mogućnosti da se i ostalih deset dječjih odjela potaknu na unapređenje kvalitete zdravstvene skrbi o djeci. Akciju "Za osmijeh djeteta u bolnici" pokrenuli su 1999. Savez društava "Naša djeca", Hrvatsko društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Hrvatsko društvo medicinskih sestara,

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas koncila" u novom broju piše kako je svakom hrvatskom građaninu koji se usuđuje razmišljati svojom glavom više nego očito da mediji u Hrvatskoj nisu slobodni, a zbog toga ni vjerodostojni. U komentaru tjednika "Postupanja koja treba iskorijeniti", glavni urednik Ivan Miklenić tvrdi da ne mogu nikako biti slobodni mediji u kojima ne rade slobodni ljudi, novinari i urednici koji umjesto postupanja po svojoj savjesti moraju slijediti različite interese, kao što su gospodarski, ideološki ili politički. Hrvatska je po istraživanju američke neovisne udruge Freedom House 2010. bila na 13. mjestu u skupini zemalja u kojima su mediji djelomično slobodni.

ZAGREB - U Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava jučer je, u sklopu javnozdravstvene akcije kojoj je cilj prevencija raka glave i vrata, pregledano 463 pacijenata,od kojih je na daljnju dijagnostičku obradu, specijalistički pregled ili intervenciju upućeno njih 157 ili 34 posto, priopćeno je iz bolnice u kojoj je besplatne specijalističe preglede volonterski obavilo 14 liječničkih timova. Akcija "Dan otvorenih vrata" održana je po treći put u Hrvatskoj kao dio iste međunarodne akcije. Iz Klinike poručuju kako se ove godine na preglede odazvalo znatno više mladih ljudi što, ističu, pokazuje da svijest o prevenciji, čimbenicima rizika (pušenje, alkohol, HPV infekcija), mogućnostima rane dijagnostike i uspješnosti liječenja postaju sve prisutniji.

ZAGREB - Jutros oko 7,20 sati naoružani muškarac upao je u poslovnicu Hrvatske pošte na adresi Hrgovići 38 na Jarunu te uz prijetnju pištoljem odnio više tisuća kuna, doznaje se u zagrebačkoj policiji. U vrijeme pljačke u poslovnici Hrvatske pošte bilo je dvoje zaposlenika. Počinitelj nije bio maskiran i nakon pljačke je pobjegao. U policiji je rečeno da nitko nije ozlijeđen. Očevid još traje. Policija je podsjetila kako je jučer također na Jarunu opljačkana poslovnica Erste banke, a osumnjičeni počinitelj je 45 minuta nakon pljačke uhićen.

ZAGREB - Na križanju Savske i Slavonske ulice automobil je jutros oko 7,20 sati udario 80-godišnju pješakinju koja je prelazila ulicu kad je na semaforu bilo crveno te ju zbog siline udara na mjestu usmrtio, doznaje se u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Policija je utvrdila da je pješakinja prelazila ulicu kad joj je to bilo zabranjeno, jer je na semaforu bilo crveno. Na pješakinju je naletila 37-godišnja vozačica renaulta meganea. Promet je zbog nesreće bio obustavljen u smjeru istoka, a normaliziran je u devet sati.

ZAGREB - Na filmskom festivalu u Cannesu, koji se održava od 11. do 22. svibnja, i njegovu popratnom sajmu, predstavit će se 21 hrvatski film, među kojima su i dugometražni igrani filmovi u postprodukciji, "Koko i duhovi" Daniela Kušana te povijesna drama "Lea i Darija" Branka Ivande, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Uz njih, projekcije namijenjene profesionalcima iz filmske industrije, na 64. izdanju tog prestižnog svjetskog festivala imat će i dva dokumentarca koja su već prikazivana na uglednim međunarodnim filmskim festivalima, "Jesam li sretna?" Vanje Sviličić i "Marijine" Željke Sukove. Na filmskom sajmu u Cannesu djelovat će i štand HAVC-a, u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion, gdje će, uz Hrvatsku, svoju recentnu kinematografiju predstaviti BiH, Bugarska, Crna Gora, Cipar, Makedonija, Slovenija i Srbija.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su danas u 6,33 sati slab potres s epicentrom oko pet kilometara sjeverno od Rijeke. Potres je bio magnitude 1,7 prema Richteru i intenziteta u epicentru trećeg stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio u Rijeci i nije prouzročio nikakve materijalne štete, izvijestila je Seizmološka služba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙