FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: potres u Japanu poštedio američke dionice

NEW YORK, 12. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Unatoč razornom potresu u Japanu, zbog čega su pale cijene dionica na azijskim i europskim burzama, na Wall Streetu su u petak vodeći indeksi porasli, što se zahvaljuje padu cijena nafte jer u Saudijskoj Arabiji nije bilo većih proturežimskih prosvjeda.

Dow Jones indeks ojačao je 59 bodova, ili 0,50 posto, na 12.044 boda, dok je S&P 500 porastao 0,71 posto, na 1.304 boda, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 2.715 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene dionica osjetno su pale jer je, nakon najvećeg potresa u povijesti Japana, raspoloženje na tržištu bilo sumorno.

Pod najvećim su pritiskom bile dionice japanskih kompanija, pa je tako cijena dionice Toyote pala više od 2 posto.

No, kasnije se tržište oporavilo, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica industrijskih, energetskih i rudarskih kompanija koje bi mogle sudjelovati u sanaciji šteta u Japanu.

Pozitivno je na tržište djelovao i pad cijena nafte jer je sa strepnjom očekivani 'Dan bijesa' u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom proizvođaču nafte, na ulice izvukao samo nekoliko stotina prosvjednika.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala je 1,6 posto, na otprilike 101 dolar po barelu, dok je na Londonskom tržištu oslabila 1,4 posto, zaronivši ispod razine od 114 dolara.

Zbog potresa u Japanu, jučer su u fokusu ulagača bile i osiguravajuće kuće koje su više izložene na japanskom tržištu.

Kako se čini da nije bilo prevelikih šteta u najvećim gradovima i industrijskim postrojenjima, dionice američkih osiguravajućih kuća nisu bile pod većim pritiskom. Cijena Aflaca pala je 0,3 posto, dok je dionica Berkshire Hathawaya poskupila 0,4 posto.

„Idućih dana tržište će vjerojatno biti nestabilno dok ne budu jasnije dugoročne posljedica nemira na Bliskom istoku i katastrofe u Japanu“, kaže Anthony Chan, ekonomist u tvrtki J.P. Morgan Wealth Management.

Kako to u posljednje vrijeme često biva, rast cijena dionica ostvaren je uz mršav obujam trgovanja, što pokazuje da su mnogi ulagači suzdržani.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 7,13 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks pao je 1 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,3, a Nasdaq indeks 2,5 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 5.828 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,16 posto, na 6.981 bod, a pariški CAC 0,89 posto, na 3.928 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙