FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: neznatne oscilacije terminskih indeksa

NEW YORK, 28. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne bilježe znatnije promjene budući da s jedne strane nemiri u Libiji zabrinjavaju investitore, a s druge stabilizacija cijena nafte sprječava novi pad cijena dionica.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na dobitku 9 bodova, a tehnološki Nasdaq 2,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 0,6 bodova, te blago ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Barel nafte na američkom tržištu i danas je blago porastao, no ispod je 100 dolara.

U Libiji prosvjednici iščekuju kontranapad snaga pukovnika Moamera Gadafija, nakon što je odbacio zahtjeve da siđe s vlasti.

I prosvjedi u Omanu potpiruju zabrinutosti investitora oko sigurnosti opskrbe naftom s Bliskom istoka i iz Sjeverne Afrike.

U međuvremenu, J.P. Morgan je podigao svoju procjenu prosječne cijene nafte za ovu godinu za otprilike 14 posto, budući očekuje napet odnos ponude i potražnje uslijed gubitka libijskog izvoza.

Od vijesti iz poslovnog sektora izdvaja se da će private-equity tvrtka Blackstone platiti otprilike 9,4 milijarde dolara za otprilike 600 prodajnih centara i ostalu imovinu australske tvrtke Centro Properties, čije je poslovanje posrnulo pod teretom dugova.

Najveća europska banka HSBC, pak, snizila je ciljanu profitabilnost za ovu godinu, navevši kao razlog strože bankarske regulacije. Razočarala je investitore i s profitom za prošlu godinu, koji je bio nešto ispod očekivanja analitičara, pa je cijena te dionice u Londonu potonula 5 posto.

Od makroekonomskih pokazatelja, investitori danas očekuju objavu podatka o prodaji postojećih kuća u SAD-u u siječnju.

Na europskim burzama većina najvažnijih indeksa je u plusu, zahvaljujući ponajviše dobitcima u kemijskom sektoru.

Frankfurtski DAX na dobitku je 0,6 posto, na 7.227 bodova, kao i pariški CAC, koji iznosi 4.093 boda. Londonski Ftse indeks, pak, u minusu je 0,24 posto, na 5.986 bodova, ponajviše zbog slabe izvedbe dionice HSBC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙