FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

PARIZ - Ministri financija i čelnici središnjih banaka 20 najvećih razvijenih i zemalja u razvoju (G20) okupljaju se u petak u Parizu na dvodnevnom sastanku na kojem će jedna od glavnih tema biti rast cijena hrane i roba širom svijeta. Rješavanje rasta cijena temeljnih roba, poput hrane i goriva, pogoršava gospodarske neravnoteže, upozorio je uoči sastanka Međunarodni monetarni fond (MMF). "Prisutna je velika zabrinutosti zbog očigledne visoke kolebljivosti cijena temeljnih roba, posebno hrane", kazao je prvi zamjenik glavnog direktora MMF-a John Lipsky u razgovoru za BBC, dodavši da G20 mora brzo djelovati kako bi se otklonila prijetnja nestabilnosti. Lipsky je upozorio da je tržište hrane i ostalih temeljnih roba pretjerano opterećeno kontrolama i subvencijama. G20 će se na sastanku pozabaviti i ključnim neravnotežama na području valutnih tečajeva i trgovine.

BRUXELLES - Europske države imaju pravo nametnuti kazne zrakoplovnim kompanijama kada njihovi zrakoplovi stvaraju preveliku buku iznad naseljenih područja u blizini zračnih luka, rekao je savjetnik Europskog suda pravde (ECJ). EAT, dio DHL grupe, zatražio je od Europskog suda pravde da ukine kaznu koju su mu nametnule belgijske vlasti nakon što je jedan od njegovih zrakoplova premašio maksimalnu dopuštenu razinu buke iznad Bruxellesa. Kompanija, koja je kažnjena s 56.113 eura, tvrdi da bruxelleski regionalni zakoni krše europska pravila. Međutim, savjetnik suda Pedro Cruiz Villalon rekao je da belgijski zakon ne krši europsku direktivu jer ne spriječava polijetanje i slijetanje iz bruxelleske zračne luke već samo predviđa kazne. Villalon je također naglasio da je Europski sud za ljudska prava zaključio da zagađenje bukom predstavlja segment zaštite okoliša i da zemlje imaju pravo poduzeti zaštitne mjere protiv buke koju proizvode zrakoplovi.

PEKING - Kina je u petak ponovno zatražila od banaka da povise razinu rezervi u najnovijem pokušaju da obuzda inflaciju i zajmodavne aktivnosti. U naputku središnje banke stoji da banke moraju povisiti razinu rezervi za pola postotnog boda. Visina rezevi razlikuje se od institucije do institucije, a za najveće kineske državne zajmodavce iznosi oko 20 posto. To je drugo povećanje rezervi u ovoj godini. Vlada nastoji smanjiti kreditiranje i obuzdati inflaciju koja je u siječnju na godišnjoj razini dosegnula 4,9 posto. Odluka stupa na snagu 24. veljače.

WIESBADEN - Indeks proizvođačkih cijena u Njemačkoj poskočio je u siječnju za 5,7 posto na godišnjoj razini, ponajprije zbog viših cijena energije, izvijestio je njemački statistički ured. U prosincu proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 5,3 posto i ekonomisti su u prvom ovogodišnjem mjesecu očekivali klizanje indeksa na 5,1 posto. Ukoliko se isključe cijene energenata, proizvođačke su cijene u siječnju porasle za četiri posto, stoji u priopćenju Destatisa. U odnosu na prosinac indeks je u siječnju porastao za 1,2 posto, nakon što je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu uvećan na mjesečnoj razini za 0,7 posto. Ekonomisti su za siječanj predviđali rast u visini 0,6 posto.

MOSKVA - Ruski milijarder Sulejman Kerimov kupio je dionice državne banke VTB u vrijednosti 500 milijuna dolara (370 milijuna eura) i tako postao njezin najveći privatni dioničar, objavio je u četvrtak poslovni dnevnik Vedomosti. Dva fonda koja pripadaju Kerimovu, senatoru u gornjem domu ruskog parlamenta, kupila su više od 1,5 posto udjela u VTB-u nakon što je vlada u ponedjeljak prodala 10 posto svojih dionica, kazao je njegov glasnogovornik za Vedomosti. Na listi najbogatijih osoba koju je za ovu godinu sastavio ruski časopis Finans Kerimov se nalazi na sedmom mjestu s imovinom od 16,9 milijardi dolara. Potpredsjednik VTB-a Herbert Moos izjavio je u ponedjeljak da je talijanski osiguravatelj Generali kupio dionice VTB-a u vrijednosti 300 milijuna dolara, a američki investicijski fond TPG u vrijednosti 100 milijuna dolara. Ruska vlada objavila je u ponedjeljak da je prodajom udjela u VTB-u prikupila 3,2 milijarde dolara, nazvavši prodaju "najuspješnijom ponudom na ruskom tržištu" od početka financijske krize.

BEČ - Austrijski proizvođač čelika Voestalpine objavio je da je u prva tri tromjesečja poslovne godine 2010/2011. više je nego usedmerostručio neto dobit zahvaljujući oporavku gospodarstva. U razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2010. neto dobit iznosila je tako 400,3 milijuna eura, navodi se u priopćenju. U tvrtki izdvajaju pozitivan utjecaj poslovanja s razvijenim proizvodima koje prodaju europskim izvoznicima i dobre rezultate na tržištima u nastajanju u Aziji i Južnoj Americi. Prihodi su poskočili za 26 posto na 7,94 milijarde eura. Operativna dobit gotovo je učetverostručena na 658,2 milijuna eura, zahvaljujući programu štednje i gotovo potpunoj iskorištenosti proizvodnih kapaciteta.

LONDON - Svjetski div rudarske industrije Anglo American je izvijestio da je 2010. zaključio s gotovo trostruko većom neto dobiti u usporedbi s godinom ranije, poglavito zahvaljujući snažnom rastu cijena roba. Neto dobit lani mu je tako poskočila za 170 posto i iznosila je 6,54 milijarde dolara (4,82 milijarde eura), objavila je kompanija sa sjedištem u Londonu. Operativna dobit gotovo je udvostručena, na 9,8 milijardi dolara, a prihodi su poskočili 34 posto i bili su u visini 32,93 milijarde dolara. U odvojenom izvješću Anglo American je najavio novo zajedničko ulaganje s francuskim divom u industriji građevinskih materijala Lafargeom, čiji je cilj stvoriti vodećeg britanskog proizvođača građevinskih materijala.

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je Kina ponovno podigla razinu obveznih rezervi banaka, dok im je u Londonu i dalje pružala potporu napetost na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi. Tako su cijene sirove nafte za isporuke u ožujku na američkom tržištu bile u minusu 54 centa i iznosile su 85,82 dolara. U Londonu su porasle 16 centi na 102,75 dolara. "Svjedočimo korekciji cijena na američkom tržištu, nakon što je Kina poduzela daljnje korake kako bi postrožila monetarnu politiku, ovaj put povećanjem rezervi banaka, što zauzvrat može dovesti do umjerenijeg gospodarskog rasta", kazao je Harry Tchilinguirian iz tvrtke BNP Paribas. U Londonu su cijene i dalje snažne budući da je u njih ugrađena premija rizika vezana za napetosti na Bliskom Istoku".

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su pali, nakon što je Kina ponovno podigla stopu obavezne rezerve banaka, pogodivši dionice rudarskih tvrtki koje su bile najveći gubitnici. U takvom je ozračju londonski Ftse indeks oslabio 0,45 posto, na 6.059 bodova, a pariški CAC je kliznuo 0,07 posto, na 4.149 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u manjem plusu, od 0,16 posto, popevši se na 7.417 bodova. "Zaoštravanje monetarne politike u Kini uvijek negativno odjekne u rudarskom sektoru, i to je razlog slabljenja indeksa", kazao je Joshua Raymond, tržišni strateg u City Indexu.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa su na putu da ostvare najveći tjedni skok u dva mjeseca, dok se tečaj eura probio iznad razine od 1,36 dolara. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji skočile više od 1 posto. U Australiji i Singapuru burzovni su indeksi ojačali između 0,1 i 0,4 posto, a samo su u Šangaju cijene dionica jutros pale, oko 0,7 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na dobitku više od jedan posto. Od početka godine Nikkei indeks porastao je oko šest posto, dosegnuvši najviše razine u gotovo 10 mjeseci.

NEW YORK - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno zbog slabih podataka s tržišta rada. Dow Jones indeks ojačao je 0,24 posto, na 12.318 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 1.340 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 2.831 bod. I jučer je nastavljen niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Mršav obujam trgovanja ukazuje ipak na oprez ulagača. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,7 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙