FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 3. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Inflacija u eurozoni vjerojatno će dodatno ojačati i mogla bi većinu godine provesti iznad ciljane razine koju je odredila Europska središnja banka (ECB), no zasad ne prijeti srednjoročnoj stabilnosti cijena, poručio je u četvrtak čelnik ECB-a Jean Claude Trichet. Godišnja stopa inflacije u eurozoni u siječnju je dodatno ubrzala, dosegnuvši 2,4 posto, čime se još više udaljila od ciljane ECB-ove razine od nešto ispod dva posto. Trichet prognozira da će se zadržati iznad dva posto najveći dio 2011. godine. "I dalje uočavamo dokaze kratkoročnih pritisaka na jačanje ukupne inflacije, poglavito zahvaljujući cijenama energenata i roba", kazao je na tiskovnoj konferenciji po završetku zasjedanja na kojem je potvrđena važeća kamatna stopa na rekordno niskih jedan posto. Njegove su izjave pogodile tečaj eura, koji se naglo spustio na 1,3662 dolara, dok je na samom početku tiskovne konferencije stajao oko 1,375 dolara. Osvrnuvši se na program otkupa državnih obveznica članica eurozone, uvedenog s ciljem pomoći posrnulim članicama eurozone, Trichet je potvrdio njegov nastavak. Prošli tjedan ECB je privremeno obustavio otkup obveznica, prvi put od listopada, slijedom smirivanja situacije na tržištu obveznica i učestalijih ocjena da bi krizni fond eurozone EFSF u budućnosti trebao preuzeti takvu ulogu.

BRUXELLES - Aktivnosti u industrijskom i uslužnom sektoru eurozone ubrzale su u siječnju, poduprte rastom u Njemačkoj i Francuskoj, a znakovi života pojavili su se i u zemljama opterećenima dugovima, pokazao je u četvrtak objavljen ključni pokazatelj instituta Markit. Njemačke poslovne aktivnosti porasle su tako u siječnju po drugoj po visini stopi u povijesti praćenja tih podataka, uz gotovo rekordne skokove odgovarajućih indeksa, objavila je ugledna tvrtka koja se bavi prikupljanjem gospodarskih podataka. Rast je ubrzao i u Francuskoj, dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca, uz brži rast aktivnosti u uslugama koji je neutralizirao sporiji rast proizvodnje, pokazao je indeks menadžera nabave (PMI) koji se temelji na anketiranju 4.500 kompanija eurozone. Znakovi poboljšanja uočeni su i u zemljama pogođenima dužničkom krizom. Indeks menadžera nabave za eurozonu dosegnuo je u siječnju 57 bodova, najvišu razinu u devet mjeseci, premašivši raniju procjenu od 56,3 boda. U prosincu iznosio je 55,5 bodova. Svaki rezultat iznad 50 bodova označava gospodarski rast.

ZAGREB/BRUXELLES - Obujam prometa u maloprodaji eurozone u prosincu 2010. smanjen je za 0,6 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je na razini EU-a pad iznosio 0,4 posto, pokazuju u četvrtak prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata. Pad maloprodaje tako je blago ubrzao na mjesečnoj razini, s obzirom da je u studenom 2010. promet prema mjesecu ranije pao za 0,3 posto u 16-članoj eurozoni, a za 0,1 posto u EU. Na mjesečnoj razini, prema trenutno dostupnim podacima statističkog ureda, pad maloprodaje u posljednjem je mjesecu prošle godine zabilježen u četrnaest zemalja članica, dok je u pet zemalja porastao. Stagnirao je samo u Estoniji. U usporedbi s prosincem 2009., u posljednjem mjesecu prošle godine promet u maloprodaji smanjen je za 0,9 posto u eurozoni, dok je u 27-članom EU pad iznosio 0,1 posto. Na godišnjoj razini, prema raspoloživim podacima Eurostata, u deset zemalja članica EU-a zabilježen je pad maloprodaje, a u istom je broju zemalja zabilježen njezin rast.

BEČ - Sve su potrebne pripreme za gradnju EU-ova plinovoda Nabucco završene, te je vrijeme da tvrtke uključene u projekt započnu s radovima, rekao je u četvrtak europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger. "Europska komisija radi najbolje što može. Pripreme su sada dosegle razinu kada tvrtke mogu donijeti odluku o ulaganju. Sada je na OMV-u i ostalima da skupe hrabrost i krenu", rekao je Oettinger u razgovoru za bečki dnevnik Die Presse. Projekt Nabucco predviđa gradnju 3.300 kilometara dugog plinovoda, koji će dovoditi plin iz srednje Azije u jugoistočnu Europu, u početnoj fazi od Azerbajdžana do Ankare, a zatim i do Beča. Projekt vrijedan 7,9 milijardi eura gradit će austrijski OMV, mađarski MOL, rumunjski Transgaz, bugarski Bulgargaz, turski Botas i njemački RWE. U konzorciju se nadaju da će plinovod biti pušten u pogon do 2014. godine. Europska unija smatra Nabucca presudnim za energetsku sigurnost, nakon niza sporova koji su poremetili dostavu ruskog plina u neke zemlje istočne i središnje Europe. Oettinger je naglasio da se projektom Nabucco nije željelo izazivati Rusiju. "Rusija podmiruje 25 posto naših ukupnih potreba. Taj se udio neće smanjivati, već povećavati", rekao je.

BRUXELLES - Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn objavio je u četvrtak koje će zemlje i regije koordinirati rad u određenim prioritetnim područjima u okviru provedbe Dunavske strategije u kojoj sudjeluje osam zemalja članica EU-a i šest izvan EU-a, među njima i Hrvatska. Radi provedbe Dunavske strategije određeno je da po dvije zemlje ili regije koordiniraju rad u 11 prioritetnih područja. Hrvatska će koordinirati rad u dva područja - zajedno s njemačkom saveznom državom Bavarskom bit će zadužena u području zaštite bioraznolikosti, krajobraza i zaštite tla i vode, a sa Baden-Wuerttembergom koordinirat će potpore za jačanje konkurentnosti poduzeća. Koordinatori će dogovarati radne programe i tražiti izvore financiranja zajedno s drugim članicama i partnerima. U provedbi strategije računa se na snažnu suradnju među državama kako bi se učinkovitije koristila sredstva iz europskih fondova.

LJUBLJANA - Slovenska gospodarska komora usprotivila se donošenju zakona kojim bi se rok plaćanja u gospodarstvu utvrdio na najviše 60 dana, nakon čega bi poduzeća morala izvršiti međusobno prebijanje dugova. Zakon o sprječavanu kašnjenja plaćanja predložilo je ministarstvo financija s obrazloženjem da se na taj način može spriječiti rastuću nelikvidnost manjih poduzeća kojima ne plaćaju jači gospodarski partneri. Slovenska gospodarska komora smatra da bi takav zakon mogao bi biti kontraproduktivan, ali i u suprotnosti s ustavom koji jamči načelo slobodne ekonomske inicijative. Predsjednik Gospodarske komore Samo Hribar Milič na konferenciji za novinare izjavio je da zakon ne bi riješio osnovni problem, a to je nelikvidnost mnogih poduzeća koja ne plaćaju svojim partnerima jer su im u isto vrijeme drugi dužni.

NEW YORK - Američka kartičarska tvrtka Mastercard objavila je u četvrtak da joj je dobit u četvrtom tromjesečju poskočila 41 posto, nadmašivši očekivanja, zahvaljujući učestalom posezanju potrošača širom svijeta za kreditnim i debitnim karticama. Druga po veličini kartičarska tvrtka u svijetu objavila je da je u razdoblju od listopada do prosinca ostvarila dobit od 415 milijuna dolara, ili 3,16 dolara po dionici. U odgovarajućem tromjesečju prethodne godine dobit joj je iznosila 294 milijuna dolara ili 2,24 dolara po dionici. Prihodi su porasli gotovo 11 posto, na 1,43 milijarde dolara, neznatno nadmašivši očekivanja.

LONDON - Britanska farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline izvijestila je u četvrtak da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poslovala s gubitkom zbog velikog sudskog troška povezanog s tvrtkinim lijekom za dijabetes Avandia. U tri mjeseca do 31. prosinca ta je farmaceutska tvrtka, druga u svijetu po prihodima, poslovala s neto gubitkom od 690 milijuna funta (1,12 milijardi dolara), nasuprot dobiti od 1,63 milijarde funta u istom tromjesečju 2009. Prihodi su potonuli 13 posto, na 7,19 milijarda funta. GSK-u je u rujnu težak udarac zadala Europska unija zabranom njegova svojedobno najprodavanijeg lijeka za dijabetes Avandia zbog sumnje da povećava opasnost od srčanog i moždanog udara. Američki su regulatori također ograničili njegovu primjenu. Sudski troškovi i odštetni zahtjevi vezani uz Avandiju iznose 2,2 milijarde funta. Odvojeno, GSK je priopćio da je prodao udio u američkoj tvrtki Quest Diagnostics za 1,7 milijarda dolara.

LONDON - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, budući da su se ulagači odlučili na dobitonosne prodaje u očekivanju najnovijih komentara Europske središnje banke inflaciji. Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,4 posto, kliznuvši na 1,3753 dolara. ECB je očekivano zadržao kamate na rekordno niskoj razini od jedan posto. "Teret utjecaja na buduće kretanje eura prema dolaru na Trichetovim je leđima", ocjenjuje direktorica valutnih istraživanja tvrtke Forex.com Kathleeen Brooks. "Bude li Trichet stavio naglasak na opasnost rasta inflacije, to će biti pozitivno po euro. Bude li pak naglasio da su rast inflacije i rizici za gospodarski rast tek privremeni, euro bi se mogao naći pod pritiscima", tumači ona. U međuvremenu je britanska funta skočila na najvišu razinu u tri mjeseca prema dolaru od 1,6279 dolara nakon što su snažni podaci o indeksu menadžera nabave) za britanski uslužni sektor dali poticaja očekivanju da će britanska središnja Bank of England uskoro uskoro podići ključne kamatne stope.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙