FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: Vlada ništa ne poduzima na rješavanju problema insolventnosti

ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Vlada samo "pogledom prati" kako raste insolventnost u državi, ne radi ništa čak ni kako bi naplatila vlastita potraživanja s osnova neplaćenih poreza i doprinosa, a najveće žrtve takvog ponašanja su 70.000 radnika koji rade a ne primaju plaće, upozorili su danas Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).

Vlada mora hitno ponuditi mjere za rješavanje problema insolventnosti koja je već dosegla iznos od 36 milijardi kuna, istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever na konferenciji za novinare.

Od toga se čak 13,5 milijardi kuna odnosi na neplaćene poreze i doprinose, što svjedoči o nebrizi Vlade prema proračunskim sredstvima u situaciji kada planirani godišnji deficit iznosi 15 milijardi kuna.

Pitamo premijerku Jadranku Kosor ne bi li joj uz sve savjetnike netko napokon mogao savjetovati kako da riješi pitanje neplaćanja obveza prema radnicima i državi, izjavio je predsjednik NHS-a.

Još je gore što je većina tvrtki koje ne plaćaju svoje radnike spremno za stečaj koji bi u konačnici značio njihovu likvidaciju i slanje radnika na Zavod za zapošljavanje, pa bi u tom slučaju nezaposlenost u Hrvatskoj skočila na 400.000 ljudi, kaže Sever.

Predlažemo Vladi uvođenje obavezne multilateralne kompenzacije među dužnicima, kojom bi se u roku dva - tri mjeseca mogla riješiti trećina dugova, rekao je Sever.

Osim toga, NHS predlaže ponovno uvođenje sustava autorizacije plaća kojim bi se osiguralo da nijedan poduzetnik koji nije uplatio poreze i doprinose ne može isplaćivati plaće.

Poslodavcima koji ne isplaćuju plaće u zakonskom roku trebalo bi blokirati račune radi naplate potraživanja, a neisplatu plaća tretirati kao kazneno djelo, smatra sindikat.

Pravna savjetnica NHS-a Milica Jovanović upozorila je da Hrvatska ima niz zakona kojima se štite potraživanja, poput Zakona o obveznim odnosima, Zakona o financijskoj policiji, Zakona o radu, Zakona o doprinosima, Stečajnog zakona i Kaznenog zakona, ali se njihove odredbe u praksi ne primjenjuju.

Hrvatska također još uvijek nije ratificirala konvencije Međunarodne organizacije rada o zaštiti plaća i zaštiti radničkih potraživanja, dodala je Jovanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙