FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi u plusu pred američke podatke o zaposlenosti

LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 4. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali budući da je fokus ulagača na najnovije podatke s američkog tržišta rada gurnuo u drugi plan zabrinutosti u vezi nemira u Egiptu.

U takvim je okolnostima indeks Londonske burze Ftse ojačao 0,4 posto, na 6.006 bodova, a na sličnom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, popevši se na 4.052 boda. U plusu oko 0,3 posto bio je frankfurtski DAX indeks, ojačavši na 7.216 bodova.

U središtu pozornosti tržišta nalazi se novi niz podataka s američkog tržišta rada koji će dati bolji uvid u tempo oporavka u SAD-u. Jučer su podršku dionicama na američkom tržištu pružile izjave čelnika američke banke Ben Bernankea da gospodarski oporavak dobiva na zamahu.

Ulagači očekuju snažne podatke o zaposlenosti u SAD-u nakon što je pao broj novih zahtjeva za nezaposlene u prošlom tjednu. Prognozira se da će pokazati da je u najvećem svjetskom gospodarstvu otvoreno novih 145 tisuća radnih mjesta u prošlom mjesecu, nakon rasta za 103 tisuće u prosincu.

"Glavni događaj danas je objava podataka o zaposlenosti i stopi nezaposlenosti u siječnju," kazao je analitičar CMC Marketsa Michael Hewson.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru građevinske industrije budući da su ulagači postali optimističniji glede oporavka svjetskog gospodarstva. Dobitke je predvodila finska graditeljska tvrtka YIT, čije su dionice ojačale 7,7 posto nakon što je objavila prognozu skoka dobiti u 2011., uz podršku potražnje za novim stanovima u Finskoj i Rusiji.

Divovi građevinske industrije i materijala Saint-Gobain, Holcim i HeidelbergCement redom su zabilježili rast cijene dionica u rasponu od 2,2 do tri posto.

Od pojedinačnih dobitnika još se izdvaja Cable & Wireless Worldwide, sa skokom cijena dionica od 6,1 posto, temeljem glasina o potencijalnoj ponudi za tu britansku kompaniju.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na dobitku 1,08 posto, dosegnuvši 10.543 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙