FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je donijela konkretan Akcijski plan za uklanjanje prepreka investitorima koji će natjerati državnu administraciju da postane proaktivna u realizaciji projekata, izjavio je danas potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević. Svi trebamo raditi na promjeni investicijske klime, a time i poduzetničke klime u Hrvatskoj, istaknuo je Milošević govoreći o planovima za poticanje investicija koje trebaju otvarati nova radna mjesta, zbog čega je i došao u Vladu. U sklopu Akcijskog plana nastojat će se, primjerice, riješiti odnosi Hrvatskih šuma s investitorima koji imaju problema s dobivanjem koncesija, kao i sporovi između države i jedinica lokalne samouprave oko vlasništva zbog kojih ulagači čekaju godinama. Također se mogu ubrzati HEP-ove investicije u energetsku infrastrukturu, najčešće u trafostanice, dodao je. U svojih prvih mjesec dana u Vladi Milošević je oformio Ured koji će povezivati sva ministarstva koja imaju veze s investicijama te, kako kaže, održao stotinjak sastanka koji potvrđuju veliki interes za ulaganja u Hrvatsku. U tih mjesec dana kroz Ured su prošli neki globalni financijski igrači čija imovina vrijedi milijarde eura, a zainteresirani su za investiranje u Hrvatsku. U ponedjeljak sam razgovarao o ulaganju od stotinjak milijuna eura s potencijalnim investitorom u slabije razvijeni dio Hrvatske, globalno poznatom kompanijom koja od Vlade očekuje posebne pogodnosti za ulaganja, kaže Milošević.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević odbacio je na današnjoj konferenciji za novinare optužbe objavljene u nekim medijima o malverzacijama pri pretvorbi i privatizaciji njegove tvrtke Pastor, kao i njezinom monopolističkom položaju na hrvatskom tržištu, ustvrdivši kako je Pastor "svijetli primjer tvrtke koja nije tajkunizirana" pa uspješno radi i danas. U Pastor tvornicu vatrogasnih aparata ušao sam 2000. godine, kada je tvrtka bila pred stečajem - akumulirala je 6,5 milijuna kuna gubitaka, ovrha nad nekretninama vrijedila je 5,5 milijuna kuna, a temeljni kapital bio je 13,5 milijuna kuna. Od tada gubitak je saniran, sačuvana su radna mjesta, a Pastor je trenutno jedini proizvođač vatrogasnih aparata u jugoistočnoj Europi, koji godišnje proizvede više od 230.000 aparata, od čega se polovica izvozi u Zapadnu Europu, naveo je Milošević. Tvornica vatrogasnih aparata ostvaruje 20-tak posto od ukupnog prihoda Pastor Grupe, koja je danas regionalni lider i najveća kompanija u protupožarstvu i vatrogastvu u Jugoistočnoj Europi. Grupa broji 12 kompanija u sedam država, zapošljava tristotinjak ljudi, a prihodi od prodaje iznose 200-tinjak milijuna kuna godišnje, naglašava Milošević. Odbacio je optužbe o monopolističkom položaju njegove tvrtke istaknuvši da danas u Hrvatskoj postoji još šest registriranih proizvođača vatrogasnih aparata.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio pokazatelje o novčanim i gospodarskim kretanjima potkraj prošle i početkom ove godine te analizu financijske stabilnosti u zemlji, priopćeno je iz HNB-a. Članovi Savjeta HNB-a dali su suglasnost na odluku nadzornih odbora Erste & Steiermaerkische Bank d.d., Rijeka, da član uprave postane Christoph Schoefboeck; Istarske kreditne banke Umag d.d., Umag, da predsjednik uprave i u sljedećem mandatu bude Miro Dodić; Nava banke d.d., Zagreb, da se produži mandat Stipanu Pamukoviću kao predsjedniku i Janku Hrnjaku kao članu uprave, te Slatinske banke d.d., Slatina, da članom uprave imenuje Marka Krajinu.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) produljenje roka primjene četiri programa na temelju kojih se dodjeljuju državne potpore u iznosu do 500.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, izvijestili su danas iz Agencije. HBOR-u je odobreno produljenje roka primjene Programa kreditiranja trajnih obrtnih sredstava za osnaženje poslovanja, Programa kreditiranja za poboljšanje likvidnosti, Programa kreditiranja obrtnih sredstava i Programa kreditiranja financijskog restrukturiranja na temelju kojih se dodjeljuju državne potpore u iznosu do 500.000 eura u kunskoj protuvrijednosti do 31. prosinca 2011., za kreditne zahtjeve koje su podneseni do 31. prosinca 2010. godine. HBOR-u je odobrena i primjena privremeno umanjene referentne stope koja će se, osim za navedene kreditne programe, primjenjivati i za kredite odobrene sukladno Pravilniku o osnovnim uvjetima kreditiranja pojedinih ciljnih skupina. Temeljem tog pravilnika, malim i srednjim poduzetnicima krediti se, prema privremenoj umanjenoj referentnoj stopi, mogu odobriti za investicije i za obrtna sredstva, dok se velikim poduzetnicima takvi krediti mogu dodijeliti samo za investicije.

ZAGREB - Tvrtka Dalekovod objavila je danas da je krajem prošle i početkom ove godine dobila nekoliko značajnijih ugovora za isporuku ovjesne i spojne opreme za strana tržišta u ukupnoj vrijednosti od oko pet milijuna eura. Isporuke se odnose na tržišta Saudijske Arabije (pet ugovora ukupne vrijednosti oko 1,4 milijun eura), Estonije (ugovor u vrijednosti 1,4 milijuna eura), Omana (dva ugovora ukupne vrijednosti oko 600 tisuća eura). Također isporuke se odnose i na tržišta Norveške (ugovor vrijednosti 600 tisuća eura), Francuska (700 tisuća eura) i Mađarska (oko 340 tisuća eura) te veći broj manjih ugovora, navodi se u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

Ugovorene isporuke se odnose na 2011. i početak 2012. godine. Iz Dalekovoda ističu da ugovoreni poslovi isporuke ovjesne i spojne opreme predstavljaju vrlo velik dio (oko 50 posto) uobičajene godišnje proizvodnje ovjesne opreme za potrebe izvoza.

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) racionalizirala je troškove svog funkcionalnog marketinga smanjenjem troškova za nekoliko planiranih aktivnosti u ovoj godini i to za 3,62 milijuna kuna, koje će preusmjeriti u program udruženog oglašavanja "Krila Hrvatske" sa zračnim prijevoznicima i organizatorima putovanja, izvijestili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a. Potrebu za navedenom racionalizacijom iz HTZ-a su objasnili ovogodišnjim povećanim obujmom ugovorenih programa udruženog oglašavanja HTZ-a s turističkim zajednicama, touroperatorima, zračnim prijevoznicima i drugim partnerima. To su prioritetne aktivnosti kojima se osigurava zadržavanje stečenih pozicija hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu. Dodaju i da ta racionalizacija marketinških aktivnosti neće utjecati na ukupna kretanja i rezultate s pojedinih tržišta, a među racionaliziranim troškovima su primjerice oni za aktivnosti izrade jedinstvenog hrvatskog turističkog informacijskog sustava, banke fotografija i priprema u izdavaštvu, CD-a/DVD-a, centralnog pretraživača turističke ponude, suvenira i dr.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobexa danas je pala za blagih 0,06 posto na 2.309,76 bodova, dok je indeks Crobex10 smanjen za 0,34 posto na 1.271,66 bodova. Od ukupno ostvarenih 29,4 milijuna kuna redovnog prometa 9,8 milijuna kuna odnosilo se na promet dionicom HT-a, čija je cijena pala 0,72 posto na 301,01 kunu. Dionica INA-e, uz pad cijene od 0,14 posto na 3.645 kuna, ostvarila je promet od 3,5 milijuna kuna. Pad cijene za 0,13 posto bilježi danas dionica Atlantic Grupe, na 787 kuna, uz promet veći od 1,8 milijuna kuna. Promet od 1,8 milijuna kuna imala je i dionica Dalekovoda, čija je cijena smanjena za 0,91 posto na 324 kune. Rast cijene za 9,12 posto ostvarila je dionica Validusa, na 11,49 kuna, a imala je 1,4 milijuna kuna prometa. Iz Validusa su izvijestili da je Artur Gedike danas uputio dopis Trgovačkom sudu u Varaždinu u kojem povlači svoj zahtjev za pokretanje stečaja nad društvom Validus d.d. te se na taj način pridružio ostalim vjerovnicima društva u procesu financijskog restrukturiranja te tvrtke. Promet nešto malo veći od milijun kuna imala je još dionica Zagrebačke banke, kojoj je cijena povećana za 0,93 posto na 272,50 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca i danas je ponuda bila visoka što ukazuje na visoku likvidnost sustava. Danas je prijavljeno 111,7 milijuna kuna potražnje, što je 2,5 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je ojačala za gotovo 16 posto, na 311,7 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je plasirano za 48 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,58 posto, što je 0,06 postotnih bodova više nego jučer. Odobreno je i 12,8 milijuna kuna ročnih depozita, po cijeni od 0,55 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 61,7 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,63 na 0,57 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙