FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Za novog predsjednika Hrvatske obrtničke komore (HOK) za sljedeće četverogodišnje razdoblje, od 2011. do 2015., danas je izabran Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Odlučila je to Skupština HOK-a na današnjoj konstituirajućoj sjednici. Protukandidat Ranogajcu za izbor predsjednik HOK-a bio je dosadašnji predsjednik HOK-a Mato Topić. Ranogajec je osvojio 42 glasa, dok je dosadašnji predsjednik Mate Topić dobio 32 glasa. Ranogajec je istaknuo kako će se zalagati za partnerski odnos sa Vladom i resornim ministarstvima, kako je nužno i dalje raditi na edukaciji obrtništva, posebice na informatičkoj pismenosti te uvođenju certifikata i obrtničke radionice. Istaknuo je nužnost korištenja novih tehnologija, sudjelovanje obrtnika na specijaliziranim sajmovima te naglasio kako mu je želja oformiti timove koji će pomoći obrtnicima da konkuriraju za sredstva iz fondova EU. Cehovi i odbori moraju preuzeti svoj dio posla, ali i ogovornosti, kazao je Ranogajec te naglasio kako želi profesionalce na svim razinama i ljude koji znaju raditi svoj posao.

ZAGREB - Savez udruga malih trgovaca Hrvatske podnio je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zahtjev za ocjenu zakonitosti nove prodajne politike Tvornice duhana Rovinj (TDR), izvijestili su čelnici Udruge na današnjoj konferenciji za novinare. Mali trgovci smatraju da je TDR zloupotrijebio dominantni položaj na tržištu i malim trgovcima nametnuo nepoštene uvjete drastično ima smanjivši maržu i rabate. S novom maržom nemoguće je poslovati, pa je upitan opstanak tobacco shopova i kioska sa 4.500 zaposlenih, kaže predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Boris Listeš. Kaže kako nije točno da je 95 posto trgovaca prihvatilo nove uvjete TDR-a već da to prema podacima s terena nije učinila ni polovica članova udruge, a da većina onih koji jesu potpisali ne uzima TDR-ovu robu. Mali trgovci tvrde kako im je novim ugovorima osnovna marža za kupnju TDR-ovih proizvoda smanjena s 4,4 posto na 1,5 do 2 posto, dok se sve ostale naknade s trgovcima dogovaraju posebno. TDR želi preko malih trgovaca izbaciti konkurenciju, smatraju u udruzi malih trgovaca. Voditelj ureda za odnose s javnošću Adris grupe Predrag Grubić pak kaže da mali trgovci čine jedan posto poslovnih klijenata TDR-a te da su među njima i distributeri stranih kompanija odnosno da su te kompanije instrumentalizirale dio malih trgovaca za svoje interese.

RIJEKA - Prethodni postupak za otvaranje stečaja nad hotelskim poduzećem "Hoteli Novi" iz Novog Vinodolskog na Trgovačkom sudu u Rijeci obustavljen je zbog odluke vjerovnika, komunalnog poduzeća "Ivanj", da povuče prijedlog za pokretanjem stečaja, potvrdio je predsjednik riječkog Trgovačkog suda Miljenko Kurobasa. Gradsko komunalno trgovačko društvo "Ivanj d.o.o." iz Novog Vinodolskog povuklo je prijedlog za pokretanjem stečaja nad dužnikom "Hoteli Novi" na prvom ročištu održanom radi utvrđivanja uvjeta za otvaranjem postupka kojim je danas pri Trgovačkom sudu u Rijeci predsjedala sutkinja Ljiljana Ugrin, kazao je na telefonski upit Kurobasa. Trgovačkom sudu u Rijeci tijekom prosinca prošle godine podneseno je dvadesetak prijedloga za pokretanje stečajnog postupka nad hotelskim poduzećem "Hoteli Novi" zbog neplaćenih dugovanja Gradu Novi Vinodolski, komunalnim društvima, Turističkoj zajednici i zaposlenicima tvrtke.

SPLIT - U Brodogradilištu Split porinut je danas zadnji brod iz knjige narudžbi, potvrdila je glasnogovornica splitskog škvera Ivanka Mihaljević. Riječ je o tankeru za prijevoz sirove nafte i naftnih prerađevina, duljine 182,99 m, širine 40 m, visine 17,90 m i nosivosti 65.061 tone, za naručitelja švedsku tvrtku Concordia Maritime AB. To je četvrti brod iz P-MAX programa od četiri broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo za švedskog naručitelja. P-MAX koncept, razvijen u suradnji Brodosplita i švedske kompanije, odnosi se na brodove namijenjene prijevozu sirove nafte i naftnih prerađevina s neograničenom međunarodnom plovidbom. P-MAX omogućava brodu da, zahvaljujući svojoj konstrukciji, ponese i 30 posto više tereta od standardnih tankera uz minimalne dodatne troškove i najviši stupanj sigurnosti.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 43,5 milijuna kuna, vrijednost dioničkog indeksa Crobex blago je pala, za 0,02 posto na 2.305,80 bodova, dok je Crobex10 dan završio na 1.266,04 bodova, što je lagani rast od 0,07 posto. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 8,6 milijuna kuna, a trgovanje je završila s padom cijene od 0,03 posto, na 306,90 kuna. Dionica Ine prodano je za 5,8 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla za 1,43 posto na do sada rekordnu zadnju cijenu od 3.550 kuna. Više od 3,1 milijun kuna prometa ostvarila je dionica Dalekovoda čija je cijena pala 1,97 posto, na 316,99 kuna, dok je dionica Luke Rijeka protrgovano za 2,7 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,82 posto, na 237,05 kuna. Promet dionicom AD Plastika iznosi je 1,9 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla 1,85 posto, na 143 kune. Dobitnica dana je dionica Instituta IGH koja je zabilježila rast cijene za 7,48 posto, na 2.041 kunu, uz promet od 1,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja iznosila 118 milijuna kuna, ili 52,8 milijuna kuna manje nego jučer. Istodobno je ponuda bila 218 milijuna, također za 52,8 milijuna manje no što je to bilo dan ranije. Najviše je danas, 34,8 milijuna kuna, plasirano putem ročnih depozita uz kamatnu stopu od 0,55 posto. Također je plasirano i 28,2 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa pala s 0,63 na 0,53 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 68 milijuna kuna. Pritom je 50 milijuna kuna potražnje, unatoč za 100 milijuna kuna bogatijoj ponudi od ukupno prijavljene potražnje, ostalo nepodmireno zbog nemogućnosti usklađivanja kamatnih stopa sudionika. Prosječna kamatna stopa smanjena je s 0,81 na 0,56 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙