FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Electrolux neznatno povećao dobit, prihodi manji

STOCKHOLM, 2. veljače 2011. (Hina/AFP) - Švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux AB u srijedu je izvijestio o blagom rastu neto dobiti u četvrtom tromjesečju zahvaljujući nižim troškovima preustroja u Europi i Sjevernoj Americi, ali je tržišta razočarao pad prihoda.

Kompanija sa sjedištem u Stockholmu ostvarila je neto dobit u visini 677 milijuna švedskih kruna (106 milijuna dolara), u odnosu na 664 milijuna ostvarena u istom tromjesečju godinu dana ranije.

Takav je rezultat proizišao iz nižih troškova preustroja u Kanadi i u Europi, navode u švedskoj tvrtki.

Prihodi od prodaje skliznuli su pak na 27,6 milijardi kruna, s 28,2 milijarde kruna u prethodnoj godini, uglavnom zbog nepovoljnih odnosa valutnih tečajeva.

Novi izvršni direktor Keith McLoughlin priopćio je da su zadovoljni rezultatima, te da je unatoč skupljim sirovinama i oštroj konkurenciji njegova tvrtka uspjela poboljšati rezultate u svim poslovnim segmentima. Posebno je izdvojio poboljšanja u Europi i Sjevernoj Americi.

"Značajni rast prihoda bilježili smo i u regiji za nas važne Oceanije, jugoistočne Azije, te u sjevernim dijelovima Azije i Pacifika", dodao je.

U cijeloj prošloj godini dobit je dosegnula gotovo četiri milijarde kruna, zahvaljujući smanjenim troškovima. Usporedbe radi, u 2009. iznosila je 2,6 milijardi kruna.

Za ovu godinu McLoughlin upozorava da će cijene troškova sirovina porasti između 1,5 milijardi kruna i dvije milijarde kruna u odnosu na prethodnu godinu. Stoga u Electroluxu planiraju općenito povisiti svoje cijene u Sjevernoj Americi dok će u Europi cijene podizati selektivno.

Za 2011. grupa predviđa "umjereni" rast potražnje za bijelom tehnikom u Sjevernoj Americi i Europi, i to većinom u drugoj polovici godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙