FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC neznatno povisio procjenu o rastu potražnje u 2011.

BEČ, 17. siječnja 2011. (Hina) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je neznatno naviše revidirala procjenu o dnevnom rastu globalne potražnje za naftom u ovoj godini, što je tek 50.000 barela više no što je predvidjela u prethodnoj prognozi.

U najnovijem mjesečnom izvješću o tržištima nafte OPEC je procijenio da će globalna potrošnja nafte porasti u ovoj godini za 1,23 milijuna barela dnevno na prosječnih 87,3 milijuna barela dnevno, uglavnom zahvaljujući potražnji iz gospodarstava u nastajanju na čelu s Kinom.

Prethodno je prognoziran njezin rast za 1,18 milijuna barela dnevno.

Naftni kartel je također objavio da je svjetska potražnja za naftom u prošloj godini rasla za 1,6 milijuna barela dnevno, što je 130.000 barela dnevno više no što je ranije procijenjeno.

U izvješću se također prognozira da će potražnja za OPEC-ovom sirovom naftom u ovoj godini iznositi u prosjeku 29,4 milijuna barela dnevno, odnosno 400.000 barela dnevno više nego u 2010., te 200.000 barela dnevno više no što je ranije procijenjeno.

Na strani ponude, OPEC očekuje da će opskrba iz zemalja koje nisu članice naftnog kartela porasti u 2011. za 410.000 barela dnevno na prosječnih 52,7 milijuna barela dnevno.

U prosincu je globalna opskrba naftom ostala relativno nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, budući da je smanjenje opskrbe iz zemalja koje nisu članice OPEC-a neutraliziralo OPEC-ovo povećanje proizvodnje sirove nafte za 170.000 barela dnevno, pokazuju preliminarne procjene naftnog kartela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙