FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar zakočio cijene nafte

LONDON, 17. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom jačeg dolara i očekivanja zatopljenja u hemisferi, uz smanjeni obujam trgovine zbog obilježavanja Dana Martina Luthera Kinga u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom su tržištu cijene nafte za isporuke u ožujku pale pale 50 centi na 97,88 dolara. U elektroničkoj trgovini u Sjedinjenim Državama cijene barela za isporuke u veljači bile su u minusu 65 centi, spustivši se na 90,89 dolara za barel.

Razlika između cijena na ta dva tržišta smanjila se nakon što su u petak u Londonu istekli terminski ugovori za veljaču. U jednom je trenutku u petak prekoračila osam dolara, što je bio njihov najveći raskorak u više od dvije godine.

Broker iz tvrtke Bache Commodities Christopher Bellew tumači pojeftinjenje na početku tjedna snažnijim dolarom, koji je pritisnuo tržišta roba.

„Cijena nafte je u uzlaznom trendu od sredine studenoga i sada se približavamo razini od 100 dolara. Vrijeme je na sjevernoj hemisferi malo toplije i nazire se kraj zime“, dodaje Bellew.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavit će tijekom dana mjesečno izvješće o tržištu nafte s fokusom na globalnu potražnju, prognozu ponude i podacima o zalihama.

OPEC je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 94,04 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙