FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alcoa očekuje snažan rast potražnje za aluminijem u 2011.

NEW YORK, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je o dobiti u četvrtom tromjesečju i prognozirao 12-postotno povećanje potražnje za tim metalom u ovoj godini, predvođeno zrakoplovnom i automobilskom industrijom.

Dobit od postojećih poslova iznosila u četvrtom tromjesečju 258 milijuna dolara, ili 24 centa po dionici, odnosno 21 cent po dionici ako se isključe posebne stavke. U istom tromjesečju godine ranije kompanija je zabilježila gubitak od 266 milijuna dolara, ili 27 centi po dionici.

Prihodi su porasli za četiri posto, na 5,7 milijardi dolara, objavila je kompanija.

Analitičari su u prosjeku očekivali dobit od 19 centi po dionici i prihode od 5,71 milijarde dolara.

Cijene aluminija dramatično su pale za vrijeme recesije da bi su u prošloj godini porasle 11 posto, od čega pet posto samo u četvrtom tromjesečju. Sada su blizu najviše razine u dvije godine i iznose 2.500 dolara po toni.

"Stanje se poboljšava na gotovo svim našim krajnjim tržištima", kazao je izvršni direktor Klaus Kleinfeld analitičarima tijekom konferencijskog poziva, odgovarajući na pitanje o prognozi 12-postotnog globalnog povećanja potražnje za aluminijem.

"Ne očekujemo znatan rast potražnje u SAD-u i Europi. Vjerujemo da će gospodarstva u nastajanju ubrzati a tamo je pokretač rasta u velikoj mjeri izgradnja infrastrukture. Očekujemo rast potražnje i na ostalim krajnjim tržištima, od automobila do pakiranja i graditeljstva. "

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙