FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina smanjuje izvozne kvote za rijetke metale

PEKING, 28. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Kina je u utorak najavila da će početkom iduće godine smanjiti izvozne kvote za rijetke metale koji se koriste u proizvodnji visokotehnoloških proizvoda.

Podatci koje je objavilo kinesko ministarstvo trgovine pokazuju da će izvozne kvote za rijetke metale od iduće godine biti manje za 11 posto u odnosu na isto razdoblje ove godine.

Kinesko ministarstvo dodijelilo je kvotu od 14.446 tona za 31 kompaniju, što je 11,4 posto manje u odnosu na 16.304 tona dodijeljenih za 22 kompanije u prvoj seriji kvota za 2010. prije godinu dana.

U kratkom priopćenju na internetskoj stranici ministarstva dalje se navodi da je na listu kvota dodano više proizvođačkih kompanija, ali i da je smanjena količina metala dodijeljena trgovačkim kompanijama.

Kina čini 97 posto globalne proizvodnje rijetkih metala, koji se koriste u proizvodnji visokotehnoloških proizvoda kao što su mobiteli, kompjuterski diskovi i hibridni automobili.

Odluka o smanjenju izvoznih kvota i povećanju carina zaoštrila je trgovinske veze sa Sjedinjenim Državama, Europskom unijom te posebice Japanom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙