FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U slabašnoj trgovini europske dionice pogođene kineskim povećanjem kamatnih stopa

FRANKFURT/PARIZ, 27. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Mirniju trgovinu na europskim tržištima dionica u ponedjeljak su, prvog dana trgovanja u posljednjem tjednu ove godine, obilježile zabrinutosti ulagača oko prognoza globalnog rasta nakon odluke kineske središnje banke o podizanju kamatnih stopa tijekom vikenda.

S britanskim tržištem zatvorenim zbog praznika, frankfurtski DAX indeks oslabio je gotovo 1,5 posto, na 6.954 boda. Pariški CAC 40 oslabio je 1,2 posto, na 3.854 boda.

Kineska središnja banka u nedjelju je odlučila povećati kamatne stope, drugi put u nešto više od dva mjeseca, u sklopu nastojanja usmjerenog na obuzdavanje inflacije.

To je u ponedjeljak na otvaranju pritisnulo tržišta, ocjenjuje trgovac tvrtke City Index Dominick Daniele. "Tržište se ipak kasnije stabiliziralo u slabašnoj trgovini čija je pozornost sada usmjerena na otvaranje američkog tržišta", dodaje.

Trgovci u ovome tjednu ne očekuju neku posebno intenzivnu aktivnost na svjetskim tržištima dionica, budući da je većina institucionalnih ulagača već zaključila poslovne knjige za ovu godinu.

U današnjim slabašnim aktivnostima najveći su gubitnici bile dionice automobilskog sektora, budući da su se trgovci odlučili na dobitonosne prodaje nakon što je kineska vlada najavila uvođenje mjera ograničavanja registracija novih automobila radi suočavanja s problemom pretjerane zagađenosti u glavnom kineskom gradu.

U tome sektoru najveći je gubitnik bio Porsche, koji je zabilježio 5,7-postotni pad vrijednosti svojih dionica. Slijede ga Volkswagen i Daimler, čije su dionice oslabile 4,7 posto, odnosno, četiri posto. Među gubitnicima se našao i Peugeot, čije su dionice oslabile 2,9 posto, te Renault, s padom od 1,4 posto.

Bankovni se sektor također našao pod pritiscima, predvođen španjolskim bankama. Gubitke su tako zabilježile dionice Santandera, i to za 2,7 posto, Banco Espanola de Credito, za 2,6 posto, te one BBVA, za 1,6 posto.

Tokijski Nikkei indeks ojačao je 0,75 posto, na 10.355 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙