FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građevinski sektor predvodi rastom europskih burzovnih indeksa

LONDON, 29. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su uglavnom dobivali na vrijednosti, predvođeni dionicama građevinskog sektora, u slabašnoj trgovini pred novogodišnje blagdane.

U takvim okolnostima, frankfurski je DAX indeks ojačao 0,35 posto, na 6.996 bodova, a pariški indeks CAC bio je na dobitku 0,86 posto, popevši se na 3.891 bod. Na tržištu u Londonu, prvi dan trgovanja u ovome tjednu nakon produljenog božićnog vikenda, indeks Ftse oslabio je pak 0,4 posto, spustivši se na 5.984 boda.

Analitičari očekuju da će se tržište preostalih nekoliko dana do kraja godine zadržati unutar ograničenog raspona kretanja, budući da ulagači izbjegavaju neke veće poteze, nakon čega će uslijediti intenziviranje aktivnosti u prvome tjednu nove godine.

"Prvi dani nove godine bit će dobri budući će se odjednom na tržište sliti velika količina novca, no nakon toga ponovno slijedi oprez", ocjenjuje čelnik istraživanja tvrtke BNP Paribas Fortis Global Marketsa u Bruxellesu Philippe Gijsels.

Rastom je predvodio građevinski sektor, kojega je na prvo mjesto među dobitnicima doveo švedski građevinski div Skanska najavom prodaje svojeg udjela u koncesiji za gradnju čileanskih autocesta.

Skanska je zabilježila 3,1-postotni rast cijene dionica, a na dobitku su bile i dionice ostalih pripadnika toga sektora, poput Balfoura Beattyja i Saint-Gobaina.

Nikkei indeks Tokijske burze ojačao je 0,5 posto, na 10.344 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙