FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba o konavoskoj učiteljici, skupljačici etnografskog blaga

DUBROVNIK, 29. prosinca 2010. (Hina) - U organizaciji Dubrovačkih muzeja večeras je u žitnici Rupe otvorena izložba "Jelka Miš - život posvećen baštini" autorice Branke Hajdić.

Riječ je o prvom predstavljanju goleme ostavštine koja svjedoči o izvanrednu društvenom doprinosu konavoske učiteljice koja je sav život skupljala vezove i podučavala vezilje. Jelka Miš je darovanjem zbirke omogućila osnivanje etnografskog odjela Dubrovačkoga narodnog muzeja 1932. Etnografski muzej posjeduje zbirku s više od 2500 predmeta koje je darovala ta konavoska učiteljica. Etnografska ostavština sastoji se od zbirke narodnih nošnja s dubrovačkog područja, iz drugih hrvatskih krajeva i susjednih zemalja. Osim originalnih predmeta fragmenata veza u zbirci se nalazi i više od tisuću uzoraka veza s tradicijskog ruha koje je skupa sa svojim učenicama izradila u općinskom atelijeru za narodno vezivo.

Na izložbi su predstavljeni unikatni predmeti s cijelog područja Hrvatske, od kojih su neki vrlo važni primjerci etnografske građe, poput dubrovačke čipke, koja se gotovo izgubila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙