FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stagnacija svjetske trgovine u listopadu – institut CPB

ŽENEVA, 22. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Obujam svjetske trgovine stagnirao je u listopadu u odnosu na prethodni mjesec i još se nije vratio na razine iz razdoblja prije krize, pokazale su u srijedu brojke uglednog nizozemskog instituta za ekonomska istraživanja CPB.

Obujam trgovine robom porastao je u listopadu za 0,5 posto u odnosu na rujan kada se smanjio za 0,4 posto, objavio je institut u najnovijem izvješću o svjetskoj trgovini.

Podaci za pojedine mjesece očituju snažna kolebanja pa u institutu ističu da točniju predodžbu omogućuje praćenje 'zamaha', odnosno prosječne vrijednosti u tromjesečnom razdoblju u odnosu na prosječnu vrijednost prethodnog tromjesečnog razdoblja.

Na toj je osnovi 'zamah' u listopadu iznosio nula posto, očitujući postojano usporavanje u odnosu na 6,1-postotni rast zabilježen u siječnju, kada je trend oporavka zabilježio vrhunac.

Institut je također oštro naniže revidirao procjene o rastu trgovine u trećem tromjesečju, na 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, s ranije prognoziranih 0,9 posto. Procjena je revidirana zbog novih podataka o cijenama u Aziji i Latinskoj Americi.

U institutu ističu da podaci za listopad odražavaju snažan rast uvoza u azijskim gospodarstvima u nastajanju, dok je u SAD-u uvoz pao drugi mjesec zaredom. Izvoz je u SAD-u pak skočio za 3,5 posto.

Latinska Amerika zabilježila je pad izvoza i uvoza, i to za četiri do pet posto, pokazuju podaci instituta.

Podacima nizozemskog instituta služe se Svjetska banka i Europska komisija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙