FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u listopadu realan rast maloprodaje na godišnjoj razini

ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u listopadu u odnosu na rujan nominalno bio manji za 4,2 posto, a realno za 4,5 posto, dok se na godišnjoj razini, u odnosu na listopad prošle godine, bilježi rast maloprodaje nominalno za 1,5 posto, a realno za 0,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Listopad je tako četvrti mjesec za redom u kojem trgovina na malo na godišnjoj razini bilježi realan rast prometa.

To je utjecalo i na usporavanje stope pada prometa od trgovine na malo na kumulativnoj razini pa je tako nominalni pad u prvih deset mjeseci prema istom razdoblju lani iznosio 1,9 posto, a realni 2,4 posto.

Statistika prometa od trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuje da je većina trgovačkih struka na mjesečnoj razini zabilježila nominalni pad prometa.

Tako je i u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima 34,4 postotni udio, u listopadu u odnosu na rujan promet nominalno pao za 1,9 posto.

U maloprodaji motornih goriva i vozila, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 18,5 posto, nominalni pad na mjesečnoj razini iznosi 2,7 posto.

Rast je na mjesečnoj razini zabilježen u tri trgovačke struke, najviše kod dijelova i pribora za motorna vozila i motocikle, za 19,7 posto.

Na godišnjoj razini, u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, porast je zabilježen u osam trgovačkih struka, najviše u maloprodaji ostalih nespecijaliziranih prodavaonica, za 20,1 posto.

Rast na godišnjoj razini bilježi i promet od trgovine na malo motornim gorivima i mazivima za 12,6 posto, duhanskih proizvoda za 5,5 posto itd.

Pad maloprodaje na godišnjoj razini bilježi deset trgovačkih struka, među kojima i nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s nominalnim padom za 2,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙