FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usporio rast svjetske trgovine u trećem tromjesečju - institut CPB

ŽENEVA, 24. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Rast svjetske trgovine oštro je usporio u trećem tromjesečju, nakon što je oporavak od globalne financijske krize počeo posustajati, pokazali su u srijedu najnoviji podaci uglednog nizozemskog instituta za ekonomske analize CPB.

Obujam svjetske trgovine u trećem je tromjesečju uvećan za svega 0,9 posto u odnosu na tromjesečje ranije, što je njegov najslabiji rast od drugog tromjesečja 2009. i osjetno slabiji u usporedbi s 3,2 posto rasta zabilježenog u drugom tromjesečju, objavio je nizozemski ekonomski institut.

Tromjesečni podaci CPB-a ukazuju na usporavanje rasta svjetske trgovine od početka godine a ukupna razina trgovine još je uvijek ispod onih iz razdoblja prije krize, tumače dalje u tome institutu, čije podatke koriste Europska komisija i Svjetska banka.

Prema promjenjivim mjesečnim podacima, obujam svjetske trgovine u rujnu je smanjen za 0,6 posto u odnosu na mjesec ranije, nakon blago naniže revidiranog rasta za 1,4 posto u kolovozu.

Obujam uvoza u rujnu je smanjen i u razvijenim gospodarstvima i u onima u nastajanju, pri čemu je najveći pad pogodio 16-članu eurozonu, dok je jedini izuzetak bila Latinska Amerika.

Što se tiče izvoza, jedine regije koje su zabilježile rast obujma izvoza bile su Latinska Amerika i srednja i istočna Europa. Upravo je srednja i istočna Europa, ističu u CPB-u, zabilježila značanije poboljšanje nakon pada tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

CPB je također objavio podatke o globalnoj industrijskoj proizvodnji koja je u trećem tromjesečju uvećana za 0,6 posto prema prethodnom tromjesečju, što je njezina najniža stopa rasta na tromjesečnoj razini od prvog tromjesečja 2001. U rujnu se smanjila za 0,2 posto, pokazuju preliminarni podaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙