FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hladnoća u Europi i očekivani pad zaliha u SAD-u poduprli cijene nafte

LONDON, 21. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima treći dan zaredom, poduprte hladnim vremenom u Sjedinjenim Državama i Europi, te očekivanim padom američkih zaliha goriva.

Cijene barela sirove nafte popele su se na američkom tržištu za 22 centa na 89,59 dolara. Na tržištu u Londonu barelom se trgovalo po 15 centi višoj cijeni, od 92,89 dolara.

"Hladno vrijeme bilo je izgovor za sudionike na tržištu da poguraju cijene uvis“, kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbank.

"Očekujem da će institucionalni ulagači u idućoj godini ići prema većoj izloženosti robi".

Hladno vrijeme povećalo je upotrebu goriva za grijanje u sjevernoj Europi i SAD-u, gdje se očekuje da će potražnja za grijanjem u ovom tjednu biti 4,6 posto veća nego obično.

Neki analitičari, uključujući Weinberga, kazali su da bi povećana potražnja za grijanjem mogla biti neutralizirana manjim obujmom prometa, budući da su mnogi ljudi prisiljeni ostati kod kuće.

Snijeg i led prizemljili su zrakoplove i omeli željeznički i cestovni promet diljem sjeverne Europe, zarobivši putnike i potaknuvši vlasti na zatvaranje škola.

Očekuje se da će tjedno izvješće o zalihama u SAD-u pokazati rast zaliha benzina, te pad zaliha sirove nafte i derivata u prošlom tjednu, pokazala je anketa Reutersa objavljena u ponedjeljak.

Tijekom dana očekuje se izvješće Američkog naftnog instituta o zalihama, a u srijedu izvješće američke vlade.

Slabljenje dolara također je pružilo potporu cijenama nafte budući da je američka valuta oslabila prema košarici valuta, što jača kupovnu moć imatelja drugih valuta i time jača potražnju.

U utorak je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 88,59 dolara, što znači da je bila 19 centi niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙