FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvojbe u vezi s prognozama za američko gospodarstvo zaustavile rast cijena nafte

LONDON, 8. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod pritiskom dvojbi u vezi s dugoročnim prognozama za američko gospodarstvo i neočekivanog skoka zaliha benzina u SAD-u.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju pale su na američkom tržištu 53 centa na 88,16 dolara, nakon što su u utorak dotaknule 90,76 dolara, najvišu razinu od listopada 2008. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 35 centi i iznosile 91,04 dolara.

Američki predsjednik Barack Obama predložio je produljenje poreznih olakšica radi potpore gospodarskom rastu, što je pak potpirilo bojazni od naglog rasta američke zaduženosti u dugoročnoj perspektivi.

„Manje je povjerenja u izglede američkog gospodarstva i prevladava mišljenje da si SAD ne može priuštiti produženje poreznih olakšica. To na tržištu stvara averziju prema riziku“, kazao je David Taylor iz tvrtke CMC Markets u Sydneyu.

U međuvremenu je najnovije tjedno izvješće Američkog naftnog instituta (API) u utorak pokazalo neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 7,3 milijuna barela, ali se tržište fokusiralo na podatak o skoku zaliha benzina za 4,8 milijuna barela.

„S temeljne točke gledišta, potražnja u SAD-u je još uvijek kolebljiva“, kazao je Taylor.

Američka vlada istodobno je u utorak potvrdila važeću prognozu o rastu svjetske potražnje za naftom u 2011. Tjedno izvješće o zalihama objavit će tijekom dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije u srijedu na svojim internetskim stranicama objavila cijenu barela referentne košarice svojenafte za utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙