FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz OPEC-a poduprle cijene nafte

LONDON, 13. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrdila važeće proizvodne ciljeve unatoč pojačanoj potražnji za lož uljem na sjevernoj hemisferi.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju skočile su za 59 centi na 88,38 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 77 centi i iznosile su 91,25 dolara.

Kao što se i očekivalo, OPEC je u subotu potvrdio važeće proizvodne ciljeve, pri čemu je vodeća članica Saudijska Arabija naglasila da još uvijek preferira cjenovni raspon od 70 do 80 dolara za barel.

Pozitivno raspoloženje potaknuto je istupom Venezuele, koja je na sastanku OPEC-a pozvala na cijene nafte od 100 dolara za barel i kazala da OPEC ne bi trabao ponovno dizati proizvodnju do kraja 2011.

U ovom su mjesecu cijene nafte prekoračile razinu od 90 dolara za barel nakon što su temperature kliznule ispod nule u Europi, Sjedinjenim Državama i pojedinim dijelovima istočne Azije.

Očekuje se da će temperature u Europi biti niže od prosječnih dok bi potražnja za energijom trebala biti iznad prosjeka, pokazuju prognoze tvrtke DTN Meteorlogix.

U međuvremenu je nekoliko izvješća, uključujući i povišene prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) o rastu potražnje za naftom u 2011., pokazalo da su temelji tržišta nafte snažni, naznačivši početak pada zalihe s povijesno visokih razina.

Tržišta ipak brine činjenica da najveću potporu tržištima robe pruža Kina, gdje monetarna politika potiče visoku razinu potrošnje, dovodeći do inflacije. Stoga je Peking počeo kočiti ponudu novca i mnogi analitičari smatraju da bi uskoro mogao podići kamatne stope. To bi pak moglo nepovoljno utjecati na potražnju u Kini.

"S obzirom na snažnu kinesku inflaciju, za koju sumnjamo da je i veća nego što pokuzuju službeni podaci, vjerujemo da će uskoro uslijediti povećanje kamata i da će to u konačnici izazvati korekciju na brojnim već pregrijanim tržištima roba“, kazao je Edward Meir iz brokerske tvrtke MF Global.

Godišnja stopa inflacije u Kini porasla je u studenom na najvišu razinu u 28 mjeseci od 5,1 posto, sa 4,4 posto u listopadu, priopćio je u subotu državni zavod za statistiku (NBS).

U ponedjeljak je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 87,65 dolara, što znači da je bila 26 centi niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙