FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne, u fokusu Kina

LONDON, 14. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte konsolidirale su se u utorak na međunarodnim tržištima uoči objave podataka o američkim zalihama budući da su ulagači bili optimistični vezano za prognoze potražnje s obzirom na najnovije vijesti iz Kine.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju ostale su na američkom tržištu gotovo nepromijenjene na 88,58 dolara. Nisu se značajnije mijenjale ni na tržištu u Londonu, gdje se barelom trgovalo po 91,29 dolara.

U fokusu pozornost nalazi se Kina koja je u utorak neočekivano podigla ciljanu razinu inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena na 4,0 posto u 2011., sa ciljanih tri posto u ovoj godini, objavila je u utorak tamošnja državna televizija.

Time je azijski gospodarski div signalizirao da potporu gospodarskom rastu pretpostavlja obuzdavanju inflacije, koja je u studenom poskočila na najvišu razinu u 28 mjeseci, od 5,1 posto.

Analitičari su strahovali od nepovoljnog utjecaja eventualnog kineskog obuzdavanja inflacije na potražnju za robom. Stoga je najnoviji potez Pekinga, poduprt odlukom o zadržavanju plafona za ukupan plasmana novih kredita u 2011. na ovogodišnjoj razini, ohrabrio robna tržišta.

Reutersovi izračuni utemeljeni na preliminarnim podacima pokazuju da je implicirana potražnja za naftom u Kini u prošlom mjesecu poskočila na rekordnu razinu od gotovo 9,3 milijuna barela dnevono, što je 13,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

"Tržište povoljno gleda na sve što u kratkoročnoj perspektivi neće usporiti rast kineskog gospodarstva“, zaključio je analitičar tvrtke CMC Markets David Taylor.

Pozornost je također usmjerena na najnovija tjedna izvješća o zalihama iz SAD-a. Tako ankete Reutersa pokazuju da bi izvješća za prošli tjedan mogla pokazati pad zaliha sirove nafte za 2,2 milijuna barela dok bi se zalihe derivata trebale smanjiti za 500.000 barela. Zalihe benzina trebale bi pak porasti za 1,8 milijuna barela.

Očekuje se da će vrlo hladno vrijeme u većem dijelu sjeverne hemisfere zadržati potrošnju lož ulja iznad prosjeka za ovo doba godine, pri čemu se u Europi u narednim danima predviđa daljnji pad temperatura.

U utorak je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 87,96 dolara, što znači da je bila 31 cent viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙