FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovne i farmaceutske dionice spustile europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 17. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim tržištima u petak su najveći uteg burzovnim indeksima bili gubitnici u bankovnom i farmaceutskom sektoru.

U takvim je okolnostima londonski Ftse indeks oslabio 0,14 posto, na 5.872 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku 0,43 posto, spustivši se na 6.994 boda.

Najveći gubitnici zabilježeni su u sektoru banaka, čije su dionice pogođene zabrinutostima u vezi europske dužničke krize nakon što je agencija Moody's snizila kreditni rejting Irskoj. Rejting posrnuloj članici eurozone snižen je tako za pet razina, na Baa1, a agencija je upozorila i da se može očekivati novo sniženje ako Dublin ne stabilizira svoju dužničku situaciju.

Moody's je također stavio grčki kreditni rejting na razmatranje radi mogućeg snižavanja.

U takvom ozračju pritisaka nisu bile pošteđene irska Bank of Ireland ni grčka National Bank of Greece, čije su dionice oslabjele za 6,7 odnosno 2,7 posto. Pridružio im se i Royal Bank of Scotland, s padom cijena dionica od 2,3 posto.

"Nakon ovotjednih dobitaka uslijedile su dobitonosne prodaje, no trend je i dalje pozitivan. Uzlazni trend nastavit će se i u idućoj godini, pri čemu bi frankfurtski DAX do sredine 2011. mogao dosegnuti 7.500 bodova", kazao je Heinz-Gerd Sonnenschein, dionički strateg u Deutsche Postbanku u Bonnu.

Na gubitku su bile i dionice farmaceutskih tvrtki, predvođene AstraZenecom. Dionice su joj oslabjele 5,3 posto, nakon što su njegovom ključnom lijeku za srce Brilinta američki regulatori uskratili odobrenje.

Budno praćeni summit EU-a bio je slabi poticaj tržištima, iako je dogovorena uspostava trajnog mehanizma pomoći za krizom pogođene članice od sredine 2013. po isteku postojećeg, privremenog fonda. Za rješavanje aktualne dužničke krize u eurozoni nisu donesene nikakve nove mjere.

Snažni gospodarski pokazatelji pridonijeli su dobrom raspoloženju. Ifo indeks pokazao je da je njemački poslovni moral u prosincu dosegnuo najvišu razinu od 1991., poduprt snažnim domaćim sektorom.

Među dobitnicima se ističu tehnološke dionice, predvođene SAP-om čije su dionice ojačale 1,5 posto, temeljem boljih od očekivanih rezultata poslovanja konkurentnog Oraclea i nakon što je katarski ministar financija kazao da emirat ne isključuje ulaganje u tog njemačkog softverskog diva.

Ojačale su i dionice Nokije, za 1,1 posto, nakon što je tromjesečna dobit manjeg konkurenta, četvrtog najvećeg svjetskog proizvođača mobitela Researcha In Motiona nadmašila očekivanja tržišta.

Indeks Tokijske burze Nikkei kliznuo je 0,07 posto, na 10.303 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙