FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, uspon dolara prekinut

TOKYO, 9. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući nadi u ubrzanje rasta američkog gospodarstva, ali i podatku da je japanski BDP ojačao više nego što se prvotno procijenilo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,1 i 1,7 posto.

Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros pale, 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto.

Jutros je objavljeno da je japanski bruto domaći proizvod u trećem kvartalu porastao 4,5 posto na godišnjoj razini, više nego što je iznosila prva procjena.

Pozitivno na tržište djeluje i nada da će se ubrzati rast američkog gospodarstva, zahvaljujući produljenju važenja poreznih olakšica još dvije godine.

Financijski svijet je podijeljen između ulagača koji su zabrinuti zbog produljenja poreznih olakšica u SAD-u, jer će to produbiti proračunski deficit, i onih koji pozdravljaju napore američkih vlasti da fiskalnim i monetarnim mjerama potaknu oporavak gospodarstva.

Zbog strahovanja od jačanja inflacije i povećanja budžetskog deficita, posljednjih dana rastu prinosi na američke obveznice.

To je loše za tržište dionica, ali poticajno za američku valutu. No, nakon nekoliko dana osjetnog rasta, jutros se tečaj dolara stabilno kreće oko razine od 84 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3210 na 1,3290 dolara.

Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj skočio s jučerašnjih 110,95 na 111,60 jena.

Nakon što je jučer oslabila za 40-ak centi, jutros je terminska cijena nafte porasla za otprilike 70 centi, na 88,99 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙