FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 84 dolara

LONDON, 16. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima više od jednog dolara, kliznuvši ispod razine od 84 dolara za barel pod pritiskom snažnijeg dolara dok ulagači preusmjeravaju pozornost na tjedna izvješća o zalihama u SAD-u kako bi procijenili stanje potražnje u najvećem svjetskom potrošaču.

Na američkom tržištu cijena barela nafte za isporuke u prosincu pala je 1,26 dolara na 83,60 dolara. Na tržištu u Londonu barel nafte za isporuke u siječnju pojeftinio je jedan dolar i njime se trgovalo po 85,76 dolara.

Zelena novčanica poskočila je na najvišu razinu prema euru u šest tjedana nakon što su investitori smanjili izloženost robama i riziku a iščekivanje 600 milijardi dolara vrijednog programa američke središnje banke Fed za kupovinu obveznica podiglo prinose.

Jedinstvenu europsku valutu dodatno su pritisnule bojazni za zdravlje irskog gospodarstva.

Edward Meir, viši robni analitičar američke tvrtke MF Global, izjavio je kako očekuje da će tržišta ostati oprezna zbog Irske, ali i Kine koja pooštrava monetarnu politiku.

"Cijene će (vjerojatno) nastaviti kliziti budući da investitori traže relativnu sigurnost dolara, čekajući kako će se stvari razvijati u Irskoj i Kini", rekao je Meir.

Analitičari očekuju da će najnovija tjedna izvješća iz najvećeg svjetskog potrošača SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, nakon iznenađujuće velikog pada u prethodnom tjednu.

Očekuje se rast zalihe sirove nafte za 400.000 barela, te pad zaliha derivata za 1,6 milijuna barela, pokazala je anketa Reutersa.

Američki naftni institut u (API) objavit će najnovije podatke o američkim zalihama tijekom dana dok su vladini podaci na rasporedu u srijedu.

Cijene sirove nafte pale su gotovo pet posto u odnosu na prošlotjednu najvišu razinu u nešto više od dvije godine od 88,63 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u utorak na svojim internetskim stranicama objavila cijenu barela referentne košarice njezine nafte za ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙