FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak cijena nafte uoči izvješća o zalihama u SAD-u

LONDON, 24. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima, prekoračivši razinu od 81 dolar za barel pod utjecajem očekivanja da će najnovije tjedno izvješće vlade pokazati pad zaliha u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču.

Cijene barela sirove nafte porasle su tako na američkom tržištu za 21 cent na 81,46 dolara. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 83,66 dolara, što znači da je njegova cijena porasla za 41 cent.

Potporu cijenama pružilo je očekivanje da će najnovije izvješće američke vlade tijekom dana pokazati pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, usprkos tome što su podaci Američkog instituta za naftu (API) u utorak pokazali njihov rast, i to za čak 5,2 milijuna barela, zahvaljujući snažnom rastu uvoza.

„Današnji oporavak cijena bio je ograničen zbog jučerašnjih API-jevih podataka o zalihama i mogućeg neugodnog iznenađenja u današnjem vladinom izvješću“, tumači Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će izvješće vlade pokazati pad zaliha sirove nafte za 2,1 milijun barela.

„Činjenica da su se cijene na američkom tržištu odlijepile od razine od 80 dolara pokazuje da tržište tu vrijednost zaista smatra dnom cjenovnog raspona“, zaključio je Weinberg.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 80,14 dolara, kliznuvši za 82 centa u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙