FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte premašile 87 dolara

LONDON, 9. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su u utorak rasti na međunarodnim tržištima, premašivši razinu od 87 dolara za barel nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila da će u idućih pet godina premašiti 100 dolara za barel.

Barel sirove nafte poskupio je tako na američkom tržištu 25 centi na 87,30 dolara, nakon što je prethodno kliznuo na 86,44 dolara. Na londonskom tržištu bio je u plusu 21 cent i njime se trgovalo po 88,67 dolara.

U ponedjeljak su cijene nafte na američkom tržištu dosegnule najvišu razinu u dvije godine od 87,49 dolara za barel.

U utorak im je potporu pružila dugoročna prognoza IEA-e, koja predviđa da bi do 2015. mogle premašiti 100 dolara za barel, odnosno 200 dolara za barel u 2035.

Analitičari ističu da je 100 dolara nesumnjivo ciljana razina cijena za investitore, upozoravajući da prinos na ulaganja možda neće biti značajan.

"Da bi cijene dosegnule razinu od 100 dolara za barel mora proći četiri do pet godina. To ne daje puno podrške cijenama nafte", kazao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

IEA je istodobno snizila prognozu potražnje za naftom u 2035. za šest milijuna barela dnevno na 99 milijuna barela dnevno.

Analitičari su također kazali da bi rast cijena moglo dodatno zakočiti jačanje dolara u odnosu na euro zbog obnovljenih zabrinutosti u vezi s dugom europskih zemalja i očekivani rast zaliha u SAD-u.

Tako se očekuje da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,4 milijuna barela zbog oporavka uvoza.

Američki naftni institut objavit će izvješće o zalihama tijekom dana, a američka vlada u srijedu.

Analitičari također predviđaju pad zaliha derivata za 1,8 milijuna barela, te zaliha benzina za milijun barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 84,62 dolara, što znači da je bila 29 centi viša nego krajem prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙