FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: blagi rast terminskih indeksa uoči podatka o nezaposlenosti

NEW YORK, 28. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Uoči objave podatka o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u, američki terminski indeksi danas su u blagom plusu, no u najvećem fokusu investitora i nadalje su špekulacije oko obujma Fedovih mjera kvantitativnog popuštanja monetarne politike, kao i financijska izvješća kompanija.

Terminski Dow Jones indeks, Nasdaq i S&P 500 u u 13,00 sati u plusu su između 0,1 i 0,2 posto.

Većina vodećih ekonomista očekuje da će Fed 3. studenoga na svom redovitom zasjedanju usvojiti program mjera vrijedan između 80 i 100 milijardi dolara mjesečno, s ciljem ojačavanja posrnulog američkog gospodarskog oporavka.

Nove smjernice investitorima dat će podatak o broju Amerikanaca koji su protekloga tjedna ostali bez posla. Procjenjuje se blagi porast njihova broja u odnosu na tjedan ranije, i to sa 452.000 na 453.000.

U fokusu investitora bit će i naftne kompanije, budući danas poslovne rezultate za treće tromjesečje objavljuje Exxon Mobil, najveća naftna kompanija čijim se dionicama trguje na burzi.

U međuvremenu, nizozemski naftni div Royal Dutch Shell izvijestio je o skoku profita u trećem tromjesečju za 18 posto, na 3,5 milijardi dolara, premašivši očekivanja analitičara. Cijena njegov dionice ojačala je 0,8 posto, na 19,69 funti.

Rezultate će tijekom dana objaviti i kanadski Potash, najveći svjetskih proizvođač umjetnih gnojiva, inače na meti BHP Billitona, koji ga pokušava neprijateljski preuzeti za 39 milijardi dolara.

„Investitori su još uvelike fokusirani na poslovne rezultate kompanija. Zarade bi mogle potaknuti snažnu izvedbu pojedinih dionica, no ne i šireg tržišta“, ističe Song Seng Wun, analitičar pri CIMB Researchu.

Na europskim burzama cijene dionica danas su se oporavile, ponajviše pod utjecajem dobrih poslovnih rezultata kompanija, poput France Telecoma i Royal Dutch Shella. Londonski Ftse indeks trenutno je na dobitku 0,74 posto, na 5.687 bodova, pariški CAC 0,6 posto, na 3.838 bodova a frankfurtski DAX 0,62 posto, na 6.608 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙