FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi blago oslabili, a dolar ojačao

NEW YORK, 26. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Nakon što su cijene dionica na Wall Streetu dosegnule najviše razine u zadnjih pet i pol mjeseci, američki terminski indeksi danas su u minusu, a tečaj dolara blago raste.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na gubitku 25 bodova, a tehnološki Nasdaq 4,5 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 1,6 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Cijene dionica i tečaj dolara u obrnutoj su korelaciji zadnjih tjedana uslijed očekivanja da će američki Fed dodatno kvantitativno popustiti monetarnu politiku.

Tečaj dolara danas na valutnim tržištima blago raste, jer investitori zasad više ne žele spuštati njegov tečaj dok ne vide stvarni obujam kvantitativnih mjera.

Prema jenu je dolar danas skromno ojačao, s jučerašnjih 80,83 na 81,01 jen, no nije daleko odmakao od najniže razine nakon Drugoga svjetskoga rata od 79,75 jena. Tečaj eura istodobno je ojačao sa 1,3918 na 1,3953 dolara.

Investitori će pozorno pratiti objavu novih financijskih izvješća američkih kompanija za treće ovogodišnje tromjesečje nakon što su kemijska kompanija Du Pont i austomobilska industrija Ford Motors izvijestile o višoj od očekivanja dobiti.

Nove smjernice dat će i novi pokazatelji, ponajprije indeks povjerenja američkih potrošača za listopad. Ekonomisti procjenjuju da je povjerenje poraslo s rujanskih 48,5 na 49,2 boda.

Taj pokazatelj smatra se ključnim za ocjenu zdravlja američkog gospodarstva, kao i vjerojatnost da će Fed 3. studenoga dodatno povećati likvidnost u financijskom sustavu.

Tijekom dana očekuje se i objava S&P/Case-Chillerova indeksa cijena kuća, a ekonomisti procjenjuju njegov pad za 0,2 posto u kolovozu.

Na europskim burzama indeksi su oslabjeli, pritisnuti gubitnicima u sektoru sirovina, nakon što su rezultati poslovanja kompanija više-manje razočarali ulagače. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,85 posto, na 5.702 boda, frankfurtski DAX 0,28 posto, na 6.620 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 3.841 bodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙