FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUH oštro protiv zamrzavanja mirovina

ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) oštro se danas usprotivio zamrzavanju mirovina o čemu danas raspravlja Hrvatski sabor, jer ocjenjuje da će time većina umirovljenika iz zone rizika od siromaštva, gdje ih je već 82 posto, kliznuti u punu zonu siromaštva, i to osobito tzv. novi umirovljenici.

SUH u današnjem priopćenju navodi da su i bez zamrzavanja mirovine u posljednjih deset godina, unatoč usklađivanju prema rastu troškova života (tzv. švicarska formula), pale u odnosu na plaće za više od 10 posto, te da bi daljnji pad imao tragične posljedice za umirovljenike čije su mirovine ostvarene na temelju rada.

SUH poziva saborske zastupnika da zaustave proračunsko izjednačavanje mirovina stečenih radom i povlaštenih mirovina. Ističe kako povlašteni umirovljenici imaju daleko više prosječne mirovine – vojska i policija 4.606 kuna, branitelji 5.194 a saborski zastupnici 8.654 kune, dok prosječna obična mirovina iznosi samo 2.163,78 kn.

Vlada, poručuju iz SUH-a, nema moralno pravo zamrzavati mirovine na još dvije godine, dok ne raščisti stanje s privilegiranim mirovinama, koje prima svega 15 posto umirovljenika a na čije mirovine odlazi 31 posto mirovinskog novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙