FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

KARLOVAC - Premijerka Jadranka Kosor pustila je danas u promet čvor Donja Zdenčina na autocesti Rijeka - Zagreb koji će omogućiti ulaz - izlaz vozilima za južni kraj Zagrebačke županije, točnije za potrebe Klinča Sela, Donje Zdenčine i Pisarovine. Za čvor, s naplatom cestarine, utrošeno je 65,8 milijuna kuna. Prostor od oko 30 tisuća stanovnika sada će se priključiti autocestovnoj mreži Hrvatske, ali i postati pristupačniji mnogima za gospodarski i posebno turistički razvoj, istaknula je, uz ostalo, premijerka Kosor.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će po hitnom postupku raspraviti Vladin prijedlog Zakona o odgodi usklađivanja mirovina u idućoj godini. Vlada, naime, predlaže da se ni 2011. mirovine dva puta godišnje ne usklađuju s rastom plaća i potrošačkih cijena. Predloženim bi zakonom o zamrzavanju rasta mirovina u 2011. bile obuhvaćene sve mirovine ostvarene na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju i posebnih propisa o mirovinskom osiguranju, koje isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Prijedlog Zakona o odgodi usklađivanja mirovina za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine dio je Vladinog paketa zakona koji je u saborsku proceduru upućen zajedno s prijedlogom državnog proračuna za iduću godinu. O proračunu i pratećim zakonima zastupnici bi, prema najavama, trebali glasovati u utorak.

ZAGREB - Zadovoljan sam sa svime što smo napravili tijekom mandata, jer sve što smo mogli učiniti, učinili smo, bila je prekrasna suradnja s članovima predsjedništva i upravom, nije bilo nesporazuma, izjavio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Milan Moguš, ocijenivši u razgovoru za Hinu sedmogodišnji rad HAZU-a. Upitan za glavna postignuća, akademik Moguš je rekao da budući da na kraju ove godine završava mandat sadašnje uprave i predsjedništva, sastavljeno je za završnu akademijinu skupštinu posebno izvješće, koje će uskoro biti objavljeno. Smatra kako je javnost samo djelomice obaviještena o pravoj, svakodnevnoj djelatnosti HAZU-a. Upitan smatra li, kao poznati jezikoslovac, da je ponovno na djelu "invazija na hrvatski jezik", Moguš kaže kako je "invazije" uvijek bilo i bit će, jer je jezik krvotok naroda. "Sve što znamo, znamo samo i jedino po jeziku. Važno ga je očuvati zbog vlastita bitka", izjavio je, dodavši kako se "invaziji" uspješno može oduprijeti "domišljenim i propisanim školstvom i propisanim udžbenicima". Istaknuo je kako priča o jeziku vlastita naroda nikad ne bi smjela biti zatvorena. "Da smo je zatvorili, a takvih je pokušaja bilo - i davno i ne tako davno - ne bismo danas mogli govoriti o Hrvatima kao starom europskom narodu", istaknuo je akademik Moguš.

ZAGREB - Knjigu Ante Sekulića "Bački Hrvati u XX. stoljeću" u sklopu biblioteke Djela hrvatskih književnika objavio je zagrebački nakladnik Hrvatska kulturna zaklada HKZ - Hrvatsko slovo. "Bačka je od pamtivijeka područje koje omeđuju rijeke Dunav i Tisa, dok se na sjeveru granica mijenjala prema ugarskom ustroju županija, kotareva i općina", piše Sekulić i dodaje kako su Bački Hrvati skupni naziv za sve hrvatske žitelje koji žive na bačkom području bez obzira kako ih u prošlosti i danas nazivaju pisci i vlasti.

ŠIBENIK - U prometnoj nesreći noćas u 2,40 sati na cesti D-33 u Badnju kod Drniša teže je ozlijeđen 17-godišnjak, a lakše četvorica mladića. Nesreća dogodila kada je 20-godišnji vozač iz Drniša osobnim automobilom “chevrolet“ zbog neprilagođene brzine izletio izvan kolnika i udario u zid. Lakše su ozlijeđeni vozač i trojica mladića - 20-godišnjak iz Zagreba te 18-godišnjak i 17-godišnjak iz Drniša.

OSIJEK - Pri sukobu navijačkih skupina nogometnih klubova Osijeka i Cibalie sinoć je u Osijeku lakše ozlijeđen policajac, izvijestila je policija. Privedeno je devet osoba, a protiv njih pet bit će podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja Zakona o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima. Pri sprječavanju sukoba lakše je ozlijeđen jedan policijski službenik te su oštećena stakla na obližnjem ugostiteljskom objektu, a oštećen je i jedan službeni policijski automobil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙