FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 21. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

DUBLIN

Irska će od međunarodnih financijskih institucija zatražiti pomoć, rekao je u nedjelju irski ministar financija i tako okončao tjedne nagađanja treba li Irska takvu pomoć. Na Irsku se vrši pritisak već preko tjedan dana da prihvati pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi mogla riješiti dužničku krizu koja prijeti stabilnosti eura. "Preporučit ću vladi da bi trebali aplicirati za program i otvoriti formalne pregovore", rekao je Brian Lenihan javnoj televiziji RTE. On je rekao da će vjerojatno ključan biti plan restrukturiranja irskih banaka. Iznos koji Irska planira tražiti neće biti "troznamenkast", rekao je Lenihan odbacivši time navode iz jednog izvješća od nedjelje po kojem bi Irskoj trebalo i do 120 milijardi eura.

LJUBLJANA

U luku Koper uplovio je u nedjelju popodne 49 metara dug patrolni brod "Triglav" koji je Slovenija kupila u Rusiji, a slovenska ministarica obrane Ljubica Jelišič izjavila je da Slovenija time dokazuje svoj status pomorske države. "Ovim brodom kao i našim prvim ratnim brodom Ankaran dokazali smo da je Slovenija pomorska država koja je za taj status spremna i nešto napraviti, a ne samo o tome govoriti", rekla je Jelušič nakon pristanka broda u koparsku luku, govoreći na svečanosti koja je otpočela ispaljivanjem topovskih salvi i nakon što su Triglav preletjeli zrakoplovi tipa Pilatus. "Ankaran i Triglav su dva vojna broda na kojima će se uvijek vijoriti slovenska zastava", rekla je slovenska ministrica, dodajući da su Slovenci narod s dugom pomorskom tradicijom koje su i danas svjesni i koju moraju održavati.

SARAJEVO

Bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić ocijenio je u nedjelju da je okvirni mirovni sporazum koji je prije 15 godina potpisan u Daytonu zaustavio rat, no da sve više postaje sredstvo za podjelu i propast ove zemlje u kojoj nije uopće obilježen ovaj događaj. "Daytonski sporazum dao je kontinuitet državi BiH, no prihvatio i na neki način legalizirao etničko čišćenje, genocid i zločine protiv čovječnosti. S vremenom se ovaj sporazum međutim pretvara u instrument za podjelu ili čak uništenje države BiH“, rekao je Silajdžić. Silajdžić je bio uvodničar o temi "Bosna i Hercegovina - 15 godina nakon Daytona" koju je organiziralo Udruženje neovisnih intelektualaca Krug 99. Silajdžić koji je bio i ratni šef diplomacije vlade u Sarajevu je pojasnio da su za BiH potrebna nova ustavna rješenja koja će uvažiti demokratske principe nasuprot etničkih zahtjeva kako bi zemlja mogla prihvatiti europske standarde.

LJUBLJANA

Pošiljka iskorištenog nuklearnog goriva iz beogradskog istraživačkog instituta Vinča koja je preko Mađarske vlakom pristigla u slovensku luku Koper u nedjelju je ukrcana na brod koji je nakon toga napustio slovenske teritorijalne vode i na putu je prema Rusiji, objavilo je slovensko ministarstvo za okoliš i prostor. Nuklearni materijal je smješten u vrlo izdržljivim kontejnerima, a radi se o uraniju koji je za potrebe istraživačkog instituta u Beogradu šezdesetih godina prošlog stoljeća isporučio tadašnji SSSR. Zbog sigurnosti i procjene da je materijal u Srbiji slabo uskladišten, preko Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i uz donacije SAD-a i drugih država osigurano je više desetaka milijuna eura za njegovo vraćanje u Rusiju.

TEHERAN

Iranci će lansirati nove satelite u skoroj budućnosti te će razviti sustav protuzračnih raketa tipa S-300, izvijestio je u nedjelju iranski ministar obrane Ahmad Vahidi. "Upravo radimo na konstrukciji novih satelita i u skoroj budućnosti ćemo neke od njih lansirati", izjavio je Vahidi tijekom posjeta gradu Horamabadu. Teheran je 16. kolovoza objavio izvješće o lansiranju, krajem kolovoza, satelita "Rasad" koji je trebao biti drugi iranski satelit lansiran u orbitu. No Iranci su izvijestili o kašnjenju u izradi spomenutog satelita, čija je "zadaća" slati meteorološke snimke u postaje na zemlji. Najavili su kako će se lansiranje obaviti u "drugoj polovici iranske godine" koja završava u ožujku 2011.

BERLIN

Sudnica u Nuernbergu, u kojoj su deseci istaknutih nacista osuđeni na smrt 1946. godine, u nedjelju je otvorena kao muzej. Svečanom otvaranju nazočili su njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Nazočni su bili u dužnosnici Velike Britanije, SAD-a i Francuske kao predstavnici četiri savezničke sile Drugog svjetskog rata. Muzej, nazvan Memorium, na 7590 četvornih metara u prostoru iznad sudnice pruža informacije o 11-mjesečnom glavnom sudskom procesu i suđenjima koja su slijedila. Westerwelle je pohvalio ulogu sudskih procesa kao "odgovor na izopačenje pravde u nacističkoj Njemačkoj" i koji su bili presedan za razvoj međunarodnog prava. "Veliko je povijesno postignuće što su saveznici odoljeli iskušenju da provedu osvetu", rekao je o prvom svjetskom suđenju za ratne zločine.

JERUZALEM

Izraelski vojni sud izrekao je u nedjelju uvjetne zatvorske kazne dvojici bivših vojnika koji su tijekom rata u Pojasu Gaze prisilili palestinskog dječaka da traži eksplozivne zamke, rekla je vojska. Odluka suda znači da će bivši vojnici, koji su prošlog mjeseca osuđeni za ugrožavanje života i neprikladno ponašanje, biti slobodni ali da će u slučaju da počine drugi zločin odslužiti kaznu zatvora od najmanje tri mjeseca. Također su, kao pričuvni dočasnici, degradirani po činu. Tijekom izraelske kopnene ofenzive protiv gerilaca Hamasa 15. siječnja 2009. dva vojnika su sudjelovala u upadu u jednu stambenu zgradu u četvrti Tel Al-Hawa u Gazi. Nakon što su okupili stanare oni su, po iskazima svjedoka, devetogodišnjem Majedu Rabahu naredili da provjeri ima li u torbama sakrivenog eksploziva, kaže se u presudi. Kada Rabah nije uspio otvoriti jednu torbu vojnici su ga povukli i pucali na torbu ugrožavajući sve nazočne, stoji u presudi.

VARŠAVA

Poljski gradić u nedjelju je misom kojoj su nazočile tisuće ljudi otkrio najveći kip Isusa na svijetu koji nadmašuje čuvenu skulpturu Krista u Rio de Janeiru. Statua u Swiebodzinu na zapadu Poljske visoka je 33 metra i postavljena je na 17 metara visoko postolje. Izgrađena je privatnim donacijama a osmislio ju je lokalni svećenik Sylwester Zawadzki. Na otkrivanju statue okupile su se tisuće ljudi, 20.000 po organizatorima, mašući zastavama Poljske i Europske unije. Statua je izazvala i proturječja te dok su neki tvrdili da će privući turiste u gradić drugi su je ocijenili kao kič i sramotu za zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙