FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

JANGON - Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi vratila se u ponedjeljak na posao u svoju Nacionalnu ligu za demokraciju (NLD) pošto je tijekom vikenda oslobođena iz sedmogodišnjeg kućnog pritvora. U govoru koji je u nedjelju održala ispred sjedišta NLD-a u Jangonu pred tisućama svojih pristaša obvezala se da će nastaviti svoju borbu za demokraciju, pomirenje i ljudska prava. Bio je to njezin prvi javni govor otkako je uhićena u svibnju 2003. Stranački izvori kazali su da će njezin prvi zadatak bili legalizacija NLD-a koji je formalno prestao djelovati jer se odbio registrirati za izbore održane 7. studenoga, jedine u posljednjih 20 godina.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da je "prilično optimističan" da će do isteka mandata sadašnjeg saziva Kongresa ishoditi ratifikaciju novog ugovora o smanjenju nuklearnog razoružanja s Rusijom "S obzirom na to da se radi o dobrom ugovoru, s obzirom na to da ima podršku bivših visokih republikanskih vladinih dužnosnika, nadam se i očekujem da ćemo uspjeti" ishoditi njegovu ratifikaciju, kazao je Obama novinarima u Air Force Oneu koji ga je vraćao u Washington nakon putovanja po Aziji. Njegova državna tajnica Hillary Clinton te ministar obrane Robert Gates potpisali su istodobno zajednički članak u dnevniku Washington Postu kojim traže da zastupnici ratificiraju tekst. "Novi ugovor START zaslužuje brzu ratifikaciju. Naša nacionalna sigurnost ovisi o tome", pišu Clinton i Gates. "Novi START omogućit će postavljanje temelja za buduća smanjenja taktičkog nuklearnog naoružanja", zaključili su. Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je u Yokohami svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu poručio da ratifikacija novog sporazuma o redukciji nuklearnog naoružanja (Novi START) za njega ima apsolutni prioritet. Obama se žuri da ratificira sporazum prije nego što novi saziv Kongresa, nakon izbora u studenome na kojima su njegovi demokrati pretrpjeli težak poraz, održi konstitutivnu sjednicu u siječnju.

MEXICO - Petero kanadskih turista i dvoje zaposlenika luksuznog hotela u meksičkom karipskom turističkom središtu Cancunu poginulo je u nedjelju navečer u eksploziji plina u tom zdanju, objavile su mjesne vlasti. Eksplozija se dogodila u jednom od restorana luksuznog hotela Princess u Cancunu. Uz sedmero poginulih, još je 15 ljudi ozlijeđeno. Dio hotelske zgrade urušio se. Po prvim rezultatima istrage, uzrok eksoplozije je curenje plina u odjelu za tehničko održavanje hotela, koji je bio smješten točno ispod restorana.

ARAFAT - Više od dva milijuna muslimana počelo se u ponedjeljak okupljati na brdu Arafatu, što predstavlja jedan od vrhunaca petodnevnog godišnjeg hadža u Meku. Deseci tisuća vjernika krenuli su u zoru prema Arafatu, brežuljku s kojeg je prorok Muhamed održao posljednju propovijed prije više od 14 stoljeća. Autobusom ili pješice, vjernici su polako prelazili desetak kilometara koji dijele Arafat od doline Mine, gdje je hodočašće počelo u subotu danom molitve i meditacije. Saudijski ministar unutarnjih poslova princ Najef Ben Abdel Aziz objavio je da je 1,8 milijuna hodočasnika stiglo iz inozemstva, po njemu "rekordan broj", kojima se pridodaje približno 200.000 dozvola za hadž odobrenih vjernicima iz saudijskog kraljevstva i drugih monarhija u Zaljevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙