FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 13. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

YANGON - Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi, simbol borbe za demokraciju u toj zemlji, oslobođena je u subotu nakon sedam godina provedenih u kućnome pritvoru, potvrdio je AFP-u neimenovani mianmarski dužnosnik. Dužnosnici su u 10.30 sati po srednjeuropskom vremenu došli u njezin dom i pročitali joj nalog vojne hunte o puštanju na slobodu. "Ona je sada slobodna", rekao je neimenovani dužnosnik. Prema AFP-u, oko 2.000 ljudi okupilo se oko kuće dobitnice Nobelove nagrade za mir.

YOKOHAMA - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u subotu japanskom premijeru Naotu Kanu da želi "ojačati dijalog" između dviju zemalja koje trenutačno prolaze krizu zbog teritorijalnih razmirica. Na susretu u okviru APEC-a, Kan je ugostio Medvedeva kazavši kako se nada da će taj susret "pridonijeti pokretanju globalnog dijaloga na temelju obostranog povjerenja". "Nadam se također da ćemo tim razgovorom i drugim kontaktima postaviti temelje za jačanje dijaloga između naše dvije zemlje", odgovorio je ruski šef države pred skupinom novinara. Tijekom razgovora, kako je prenio jedan japanski dužnosnik, japanski premijer kritizirao je nedavni posjet ruskoga predsjednika Kurilskom otočju. Na marginama APEC-a sastali su se i japanski i ruski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara i Sergej Lavrov, koji su se složili da će nastojati poboljšati bilateralne veze i iskreno razmijeniti gledišta o teritorijalnim pitanjima.

YOKOHAMA - Japanski premijer Naoto Kan sastao se u subotu s kineskim predsjednikom Hu Jintaom, što je njihov prvi susret nakon sudara kineske kočarice s japanskim partolnim brodom u rujnu. No, čini se kako dvojica visokih dužnosnika nisu vodila duboke razgovore o bilateralnim pitanjima, rekao je neimenovani japanski dužnosnik, prenosi agencija Kyodo News. Susret se dogodio na marginama Azijsko-pacifičkog summita u Yokohami gdje su čelnici 21 zemlje počeli dvodnevnu konferenciju o liberalizaciji regionalne trgovine i gospodarskom rastu. Tisuće Japanaca izašlo je na ulice toga grada prosvjedujući protiv Jintaoa i, kako kažu, kineskog imperijalizma u terotorijalnom sporu s Japanom.

DŽALALABAD - Talibani samoubojice napali su u subotu snage NATO-a u zračnoj luci u Džalalabadu, važnoj bazi snaga NATO-a na istoku Afganistana, objavili su NATO i lokalne vlasti, ustvrdivši da su ubijena osmorica napadača. Za napad su odgovornost preuzeli talibani. "Baza NATO-a bila je cilj pucnjave iz lakog oružja neodređenog broja pobunjenika ali, nakon što su ih lokalizirale, afganistanska vojska i međunarodne snage NATO-a reagirale su brzo" i "ubile osam pobunjenika, od kojih je jedan nosio samoubilački prsluk". Napad je pokrenut u zoru na zračnu luku u kojoj su smješteni vojni zrakoplovi, helikopteri i bespilotne letjelice američke vojske pod zastavom međunarodnih snaga NATO-a (ISAF).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙