FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 83 dolara, čeka se Fed

LONDON, 2. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak oko razine od 83 dolara za barel u očekivanju odluke američke središnje banke Fed o ubrzigavanju dodatne likvidnosti u gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte porasla je na američkom tržištu 36 centi na 83,31 dolara, nadovezavši se na skok u prethodnom danu za gotovo dva posto. Na londonskom je tržištu barel poskupio 17 centi na 84,79 dolara.

U ponedjeljak cijene su poskočile nakon što je saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio da je potrošače ne bi previše zasmetao ni rast cijena na 90 dolara za barel.

„Potrošači priželjkuju da se cijene kreću oko 70 dolara a nadaju se da će biti manje od 90 dolara“, kazao je saudijski ministar nakon govora na jednom skupu u Singapuru.

Brokeri i analitičari protumačili su to kao signal da bi Saudijska Arabija mogla dopustiti rast cijena na 90 dolara, iznad raspona od 70 do 80 dolara koji je dosada smatrala zadovoljavajućim.

Očekuje se da će se naftom trgovati u uskom cjenovnom rasponu do objave Fedove odluke u srijedu o novim mjerama potpore gospodarstvu. Analitičari procjenjuju da će Fed u šestomjesečnom razdoblju kupiti dugoročne obveznice za oko 500 milijardi dolara.

Taj će potez pritisnuti dolar, koji je u utorak kliznuo prema košarici valuta, dodatno poduprijevši cijene robe.

„U središtu pozornosti je Fed, njegova sutrašnja odluka i njezin utjecaj na dolar“, naglasio je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. „Prisutan je rizik razočaranja tržišta razmjerima kvantitativnog ublažavanja monetarne politike“, dodao je.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak na internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 80,55 dolara, što znači da je bila 1,13 dolara viša nego na kraju prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙