FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte poskočile prema 86 dolara zahvaljujući Fedu i slabom dolaru

LONDON, 4. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima na novu najvišu razinu u šest mjeseci, nadomak 86 dolara za barel, potaknute klizanjem dolara nakon Fedove objave programa kupovine državnih obveznica.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu poskupio je na američkom tržištu 97 centi na 85,66 dolara, nakon što je nakratko dotaknuo i 86,05 dolara. Na londonskom tržištu cijena mu je porasla za 88 centi na 87,26 dolara.

Dolar je u četvrtak oslabio 0,6 posto prema košarici valuta nakon što je američka središnja banka u srijedu objavila da će u sljedećih osam mjeseci kupovati trezorske zapise za 75 milijardi dolara mjesečno, odredivši ukupnu vrijednost tog programa na 600 milijardi dolara.

Odluka je bila u skladu s očekivanjima tržišta.

„Tržište je krenulo uzlaznom putanjom“, zaključio je Roy Jordan iz Facts Global Energyja. „Očekuje se da će kvantitativno ublažavanje monetarne politike oslabiti dolar a to potiče ulagače na razmišljanje o kupovini robe kako bi amortizirali pad njegove vrijednosti i pojeftinjuje naftu za kupce u zemljama-uvoznicama“.

Slijedom očekivanja američkih poticajnih mjera cijene nafte probile su u listopadu cjenovni raspon od 70 do 80 dolara. I vodeća izvoznica Saudijska Arabija podigla je u listopadu ciljani raspon na 70 do 90 dolara za barel.

Većina analitičara smatra da će kolebanja tečaja dolara i dalje biti glavni pokretač tržišta nafte, iako neki upozoravaju na mogući dugoročni negativan utjecaj ublažavanja američke monetarne politike na potražnju u Aziji.

„Teško nam je zamisliti koliko bi još dugo mogao potrajati aktualni trend rasta, budući da će u određenom trenutku više cijene rezultirati još višim stopama inflacije i kamatnjacima u gospodarstvima u nastajanju“, upozorio je Edward Meir iz MF Globala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙